Hlavní obsah

Pardubice by mohly poslat Dostihový spolek do insolvence

Pardubice

Dostihový spolek Pardubice, který čelí návrhu na insolvenci, podal proti oprávněnosti insolvenčního řízení odpor. Pardubice, které ve společnosti vlastní nadpoloviční většinu akcií, chtějí na dnešní valné hromadě nadále prosazovat zastupiteli schválené navýšení základního jmění. Pokud by však s touto snahou neuspěly, připojily by se zřejmě k insolvenčnímu návrhu, řekla dnes novinářům primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

Foto: Petr Horník, Právo

Bělka Sixteen s žokejem Josefem Bartošem během Velké pardubické

Článek

"Pokud nedojde k navýšení základního kapitálu, není nic jednoduššího, než aby se město k insolvenci připojilo, protože se domnívám, že už by městu opravdu nic jiného nezbylo. Jinou cestu bychom opravdu nedokázali najít a myslím, že ani jiná neexistuje," uvedla Fraňková.

Návrh na insolvenci podal dřívější člen vedení Dostihového spolku Karel Šimána, kterému spolek dluží 191.484 korun. Společnost se dostala do finančních problémů, když její závazky dosáhly zhruba výše základního jmění, jež činí 10,22 milionu korun. Pardubice kvůli dluhům spolku navrhovaly, že zvýší základní jmění o zhruba čtyři miliony korun. Minoritní akcionáři to zatím odmítali.

Fraňková se neobává, že by v případě vyhlášení insolvence mohly do cizích rukou přejít ochranné známky, například k nejznámějšímu dostihu Velká pardubická. "Insolvenční správce by s majetkem nakládal tak, jak má. Exkluzivním a největším věřitelem Dostihového spolku je město," uvedla primátorka.

Dostihový spolek byl založen jako akciová společnost v prosinci 1992 iniciativou několika dostihových nadšenců poté, co dvě zahraniční a jedna domácí asociace stáhly své nabídky na pořádání Velké pardubické. V následujícím roce do akciové společnosti vstoupilo město Pardubice, které získalo 31,5 procent akcií. V roce 2005 navýšilo město z důvodu stabilizace Dostihového spolku svůj podíl na nynějších 51,54 procenta. Mezitím stoupl rozpočet spolku z původních 2,5 milionu korun na zhruba 50 milionů. Další významný podíl patří Martinu Vokálovi, a to 22,51 procenta. Ostatní vlastníci, jimiž jsou soukromé osoby, drží jen jednotky nebo zlomky procenta akcií.

Reklama

Související témata: