Hlavní obsah

Češi získají v Londýně sedm medailí, z toho dvě zlaté, tipuje americký profesor

Praha

Rok plný velkých sportovních událostí vybízí k prognózám a spekulacím. V souvislosti s olympijskými hrami v Londýně se znovu dal do díla Daniel Johnson, profesor katedry ekonomie a podnikání na univerzitě v Colorado Springs. Českým reprezentantům předpověděl zisk sedmi cenných kovů, z toho dvě medaile mají být zlaté. V Pekingu 2008 získali Češi tři zlaté a tři stříbrné medaile.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Oštěpařka Barbora Špotáková bude v Londýně obhajovat zlato z Pekingu.

Článek

Spojené státy budou v Londýně znovu nejúspěšnější zemí olympijských her. Ale pozor, Čína, Rusko a domácí Velká Británie jim budou šlapat na paty. Tak praví prognóza amerického profesora Daniela Johnsona, která nevychází z rozboru sportovních disciplín, ale zohledňuje především ekonomický potenciál jednotlivých zemí.

A Češi? Johnson jim rezervoval celkem sedm medailí, z toho dvě zlaté, což je zařadí na 26. místo medailového pořadí. Profesor pracuje s celkovými součty, konkrétní sportovce, kteří by měli cenné kovy získat, nejmenuje.

Johnson přišel s podobným odhadem již před olympiádou v Pekingu 2008 a dlužno dodat, že byl hodně blízko realitě. Konkrétně České republice tehdy prorokoval sedm medailí, z toho dvě zlaté. Češi pak v Číně získali šest medailí – tři zlaté (střelci Kateřina Emmons a David Kostelecký, oštěpařka Barbora Špotáková) a tři stříbrné (znovu Emmons, veslař Ondřej Synek a posádka kanoistů Ondřej Štěpánek, Jaroslav Volf).

Johnsonova medailová předpověď pro LOH 2012
PořadíZeměCelkem medailíZlaté
1.USA9934
2.Čína6733
3.Rusko8225
4.V. Británie4520
5.Německo6019
6.Francie3711
7.Itálie3110
8.Japonsko319
9.Austrálie388
10.Maďarsko197
26.Česko72

Reklama

Související témata: