Hlavní obsah

Heerenveen se přebarvil na oranžovo, fanoušky si získala i Číňanka

Heerenveen

Tenisté mají svůj Wimbledon, veslaři Luzern, atletičtí vícebojaři Götzis, pro rychlobruslaře jsou takovým svátkem závody v Heerenveenu. Mistrovství světa je po dvou dílech Světového poháru už třetí akcí sezóny, kterou fríské městečko pořádá.

Foto: Michal Osoba , Právo

Fanoušci rychlobruslení v Heerenveenu

Článek

Pletená čapka, šála, nebo aspoň kravata, hlavně ať je to oranžové! To bylo motto nizozemských fanoušků, když se chystali vyrazit do rychlobruslařské haly Thialf. Kdo to nestihl, dokoupil nějaký ten oranžový módní doplněk v jednom z četných stánků před stadiónem.

Vyprodaná hala

Na čtvrteční závody se hala zaplnila zhruba ze tří čtvrtin, na pátek i sobotu hlásili organizátoři už s předstihem vyprodanou kapacitu 12 500 míst. A to vstupenky nejsou žádná láce, na jeden den vyšly k sezení na 55 euro (1360 Kč). Už tradiční kulisou v Thialfu je pak dechová kapela, která se stará o atmosféru hlavně během úprav ledu.

Oranžovou euforii odstartovalo už středeční slavnostní zahájení přímo v centru města, ve stanu postaveném u radnice. Sportovní veřejnost v Heerenveenu se rozdělila na dvě části. Polovina mířila na fotbalový pohár domácího SC proti PSV Eindhoven, druhá na představovačku hvězd rychlobruslařského šampionátu.

Moderátor večera si zval na pódium postupně zástupce všech výprav. Když jedna z čínských rychlobruslařek takticky na otázku na svoji oblíbenou barvu vypálila: „oranžová", spustil se ve stanu ohlušující aplaus.

Sáblíkovou uklidnilo světlo

Za skromnou, ale supersilnou výpravu pak označil hlasatel českou dvojici Martina Sáblíková, Karolína Erbanová. Obě na pódiu čelily několika dotazům. „Bylo tam tolik světla, že jsem nikoho neviděla, tak jsem ani nebyla nervózní, jak normálně bývám," usmívala se Sáblíková.

„Přivezli nás na poslední chvíli, hned nás hnali na pódium, ani jsem neviděla, na co se ptali ostatních," přiznávala. Ale slušnou angličtinou se s rozhovorem vypořádala. „Hodně si píšu s lidmi z bruslení, to strašně pomáhá, něco i odposlechnu. Snažím se," vysvětlovala svůj lingvistický pokrok Sáblíková.

Reklama