Hlavní obsah

Lekla se, že porušila pravidla. Ale Sáblíkové jen ukazovali, jak je rychlá!

Michal Osoba (Heerenveen)Právo

Potvrzeno, Martina Sáblíková je neporazitelná! I poslední závod sezóny, pět kilometrů na mistrovství světa, ovládla, světové zlato na této trati má už popáté za sebou! Navíc s obrovskou suverenitou, v hale Thialf v nizozemském Heerenveenu nadělila skvělým časem 6:50,46 druhé Němce Stephanii Beckertové více než šest vteřin!

Foto: ČTK/AP

Martina Sáblíková se raduje ze zisku zlaté medaile na 5000 m z Herenveenu po boku stříbrné Stephanie Beckertové a bronzové Claudie Pechsteinové.

Článek
Fotogalerie

Bylo na vás vidět, jak si závod užíváte...

Když jsem viděla, jak všichni jezdí, říkala jsem si, že nesmím přepísknout začátek. To se vyplatilo, pak se mi jelo náramně, lidé v hale byli úžasní, já se soustředila jen na ně a v duchu jsem si počítala: Už jenom čtyři kola, už jen tři, už to bude...

Když jste viděla svůj čas, tušila jste, že soupeřky v poslední dvojici vás už neporazí?

Věděla jsem, že to byl nejrychlejší čas sezóny, ale pořád to mohla Beckertová zajet. Čekala jsem radši až do poslední chvilky, ale někdy na trojce jsem si říkala, že už by mě nemusela porazit.

Čekání byly tedy velké nervy?

Byla jsem strašně nervózní. Chvilku jezdila Beckertová kola rychleji než já, stáhla mě asi na čtyři desetiny, to jsem si říkala, že už je hodně těsné. Sledovala jsem každé kolo, ale na třech kilometrech už jsem tušila, že by nemusela...

Závod na pět kilometrů začal s dvacetiminutovým zpožděním, nemohlo vás to rozhodit?

Nemohlo, protože když jsem se šla rozklusat, zjistilo se, že se start posouvá, tak jsme si i s Beckertovou a Pechsteinovou sedly, natáhly si nohy a koukaly, jak upravují led.

Proč vůbec ke zpoždění došlo?

Ukazovali, že led uprostřed dráhy je o centimetr nižší než na kraji. I potom, co ho upravili, byl takový zvláštní, hodně hrbolatý, přitom při tréninku byl hladký.

Po závodě vám rozhodčí ukazoval ještě něco na videu...

To bylo strašný! Seděla jsem tam a on šel ke mně, tak jsem si říkala, co se děje, snad jsem nepřejela čáru. Takový čas a já to pokazila! Naštěstí mi jen ukazovali v takovém programu moji rychlost a takovou tu čáru, jak by musela jet Beckertová...

Bylo pro vás důležité si udržet neporazitelnost po celou sezónu?

Je to super. Když jsem odcházela na trať, tak jsem si říkala, že když mě neporazily celou sezónu, nemůžu jim to dát teď. I ten výraz Petra mluvil za vše, tak jsem byla připravená, že musím bojovat.

Jak se trenér tvářil?

Podíval se na mě tak, že jsem se ho chvilku bála. Ať už to nedělá, nebo uteču. (směje se)

Jak budete parádní sezónu slavit?

Zatím nevím, říkaly jsme si s Pechi, že si dáme pivo, když už v neděli nejedu. Petr tvrdil, že když vyhrajeme, tak platí. (úsměv)

Reklama