Hlavní obsah

Sáblíková může vyhrávat ještě deset let. I když s ní nehne ani chlap

Heerenveen

Je jí 24 let a už teď je medailově nejúspěšnější z aktivních rychlobruslařek. Medailová sbírka Martiny Sáblíkové narůstá raketovým tempem. Po světovém šampionátu v Heerenveenu už má sedm zlatých medailí z jednotlivých tratí, další dvě ze čtyřboje, k tomu dva olympijské triumfy z Vancouveru. Na jakých číslech se její sbírka zastaví?

Foto: ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se raduje z titulu mistryně světa v Heerenveenu.

Článek
Fotogalerie

„Ty statistiky může změnit docela zásadně, může vyhrávat ještě x let," je přesvědčený její trenér Petr Novák. Sáblíková dominuje dlouhým tratím s nevídanou suverenitou i vytrvalostí, na pětikilometrové distanci na mistrovství světa neprohrála od roku 2007, letos získala zpět i korunu pro královnu tříkilometrové trati.

S bolestí nohou počítá

„Dokázala toho tolik, že může přijít i ten neúspěch. Ale on pořád nepřichází a já věřím, že nepřijde ani dalších deset let," optimisticky hlásí Novák. Sáblíková se vyleká: „Tak to mě ještě deset let budou bolet nohy."

I když útok na pozici nejúspěšnější rychlobruslařky historie je lákavý... „Bylo by to krásné, ale cesta je daleká. Získat jedenáct zlatých, to jsou pořád ještě čtyři sezóny. To se nedá naplánovat, ta cesta je dlouhá," uvědomuje si.

Jako Pechsteinová?

Věk nemusí být překážkou, jak dokazuje Claudia Pechsteinová, která i ve čtyřiceti dokázala na pětce vybojovat světový bronz. „Bylo by pěkné vydržet tak dlouho, ale nedovedu si představit, že bych ve čtyřiceti jezdila takové časy. Nechápu, jak to Pechi dělá," podivuje se Sáblíková.

Může přijít touha po založení rodiny. „To se pak musí rozhodnout, jestli chce dělat sport nebo se bavit rodinou, protože kde je problém mít rodinu v pětatřiceti jako Gunda Niemannová? Ta o ní určitě ve 24 nepřemýšlela," připomíná Novák slavnou rychlobruslařku.

Novák končit nehodlá

„Petra chápu. Když mi to jde, chtěl by, abych sportovala co nejdéle. Ale jsem typická ženská a ta když si postaví hlavu, tak s ní ani chlap nehne," usmívá se Sáblíková.

Sám 63letý Novák má dost motivace u svého řemesla vydržet. „Jsem utahaný, jezdíme do míst, která znám už 30 let... Na druhou stranu rychlobruslení je můj život, mé srdíčko a neuměl bych si to bez něj představit," přiznává. „Fungují tu daleko starší kouči a já bych chtěl, aby i z těch mých současných svěřenců vyrostli trenéři," dodává.

Reklama