Hlavní obsah

Savchenková a Szolkowy vykročili za čtvrtým světovým titulem

Nice
Aktualizováno

Němečtí krasobruslaři Aljona Savchenková a Robin Szolkowy vyhráli na mistrovství světa v Nice krátký program sportovních dvojic a mají nakročeno ke čtvrtému titulu. V úvodní části soutěže získali 68,63 bodu a vytvořili si náskok 1,53 bodu před čínskou dvojicí Čching Pchang, Ťien Tchung, pro kterou je šampionát prvním startem v této sezóně.

Foto: ČTK/AP

Krasobruslařský pár Aliona Savchenková a Robin Szolkowy na MS ve Francii.

Článek

Savchenková se Szolkowým, kteří kvůli partnerčině zranění přišli o mistrovství Evropy, vykročili za obhajobou zlatých medailí díky nejvyšší technické hodnotě jízdy. Tu jim zajistil mimo jiné odhozený trojitý axel, i když při něm partnerka dopadla na obě nohy. Ve známce za programové komponenty je předčili jejich čínští rivalové, dvojnásobní mistři světa a obhájci bronzových medailí.

Na třetí příčce je po krátkém programu překvapivě japonská dvojice Narumi Takahašiová, Mervin Tran. Ti si ziskem 65,37 bodu o bezmála čtyři body vylepšili osobní rekord.

Krátký program nezvládli úřadující evropští šampioni Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov. Ruští reprezentanti, kteří na mistrovství světa obhajují stříbro a byli druzí i v prosincovém finále Grand Prix, nečekaně selhali při spirále smrti.

Traňkov při ní ztratil rovnováhu, takže následně upadla i jeho partnerka. Kvůli tomu o více než dvanáct bodů zaostali za osobním maximem a patří jim až osmá pozice. Na stupně vítězů ztrácejí 4,89 bodu.

Ještě hůře než Volosožarová s Traňkovem dopadli další Rusové Juko Kavagutiová a Alexander Smirnov. Bronzoví medailisté z mistrovství světa 2010, kteří kvůli partnerově operaci slepého střeva přišli o mistrovství Evropy, jsou průběžně jedenáctí bez reálné šance na medaili.

Kanaďané Virtueová a Moir vyhráli na MS krátké tance

Olympijští vítězové Tessa Virtueová a Scott Moir z Kanady vyhráli na krasobruslařském mistrovství světa v Nice krátké tance. Za dnešní vystoupení v latinskoamerickém rytmu získali 72,31 bodu a před pátečními volnými tanci vedou o 1,33 bodu před americkými obhájci titulu Meryl Davisovou a Charliem Whitem.

Soutěž se zatím podle očekávání odehrává v režii párů z tréninkové stáje Igora Shpilbanda a Mariny Zujevové. Virtueová s Moirem i Davisová s Whitem předvedli bezchybnou jízdu, ozdobenou precizními twizzly ve vysokém tempu, ale Kanaďané tentokrát od rozhodčích získali o něco vyšší známky za technickou hodnotu i programové komponenty.

Hned za zámořské duo se k radosti domácích fanoušků zařadili úřadující mistři Evropy Nathalie Péchalatová a Fabian Bourzat, kteří navzdory nedávné zlomenině partnerčina nosu útočí na první světovou medaili. Za krátký tanec získali 69,13 bodu a do čtvrtečního finále půjdou s náskokem 2,66 bodu před čtvrtými Kanaďany Kaitlyn Weaverovou a Andrewem Pojem.

Mistrovství světa v krasobruslení v Nice:
Sportovní dvojice - krátký program:
1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 68,63
2. Čching Pchang, Ťien Tchung (Čína) 67,10
3. Takahašiová, Tran (Jap.) 65,37
4. Bazarovová, Larionov (Rus.) 65,02
5. Duhamelová, Radford (Kan.) 63,69
6. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (Čína) 63,27.
Taneční páry - krátké tance:
1. Virtueová, Moir (Kan.) 72,31
2. Davisová, White (USA) 70,98
3. Péchalatová, Bourzat (Fr.) 69,13
4. Weaverová, Poje (Kan.) 66,47
5. Ilinychová, Kacalapov (Rus.) 65,34
6. Cappelliniová, Lanotte (It.) 65,11

Reklama