Hlavní obsah

Krasobruslař Březina je na MS druhý po krátkém programu

Český krasobruslař Michal Březina skončil na mistrovství světa druhý v krátkém programu. Na šampionátu v Nice nestačil jen na favorizovaného Kanaďana Patricka Chana, za nímž zaostal o necelé dva body. Třetí byl dnes Japonec Daisuke Takahaši, mistr světa z roku 2010. Z boje o medaile naopak vypadl druhý český reprezentant Tomáš Verner, který je po pokažené jízdě až čtrnáctý.

Foto: ČTK/AP

Michal Březina během krátkého programu na MS v Nice

Článek

Březina si k dnešním dvaadvacátým narozeninám nadělil životní krátký program. Po trojitém axelu a kombinaci flipu s toeloopem skočil dokonalý čtverný salchow. To mu dodalo energii pro skvělé provedení krokové pasáže a přineslo nový osobní rekord 87,67 bodu. Dosavadní maximum si vylepšil o bezmála šest bodů, přičemž za technickou hodnotu jízdy dostal vůbec nejvyšší známku ze všech krasobruslařů. Po čtvrtých místech na posledních dvou MS tak bude útočit na zisk první seniorské medaile.

"Myslím si, že to lepší být nemohlo. Zajel jsem to čistě, jediné, co bych na tom ještě mohl vylepšit, tak je zařazení kombinace čtverného a trojného skoku. To už by bylo absolutní maximum. Poprvé za ty dva roky jsem to předvedl tak, jak jsme to plánovali a jak to mělo být," radoval se Březina v rozhovoru pro Český rozhlas.

Radost mu udělala i pouze dvoubodová ztráta na vedoucího Chana. "V tenhle moment je to pro mě úplně perfektní. Je to mistr světa a já byl čtvrtý. Odstup dvou bodů souhlasí. Udělal jsem malou chybu na dopadu u axela, za kterého normálně dostávám kolem dvou bodů, teď jsem obdržel necelých 1,5 a to ve výsledku může být ono," dodal Březina.

Znovu se ukázalo, že se obvykle daří jen jednomu z českých krasobruslařů. Verner chyboval hned při pokusu o čtverný toeloop, kterému ubral dvě otáčky. Při trojitém toeloopu v kombinaci dopadl na dvě nohy a udělal další drobné chyby. Za krátký program dostal jen 70,38 bodu a před sobotními volnými jízdami je mimo první desítku.

Chan v krátkém programu potvrdil dominanci, i když jeho dnešní výkon zdaleka nebyl bezchybný. Při úvodním čtverném toeloopu měl "hluboké koleno", takže nemohl zařadit kombinaci a nahrazoval ji za lutzem. Navíc zavrávoral v úvodu krokové sekvence. Navzdory tomu díky známkám za programové komponenty vede a má nakročeno k obhajobě titulu.

Podobně jako Verner dopadli i další kandidáti na medaile. Pády při čtverném toeloopu i trojitém axelu poznamenaly vystoupení loňského vicemistra světa Takahika Kozuky. Japonský reprezentant zaostal o více než dvanáct bodů za svým osobním rekordem a je třináctý.

V krátkém programu selhal i obhájce bronzové medaile Artur Gačinskij. Ruský krasobruslař, který na lednovém evropském šampionátu nestačil jen na Jevgenije Pljuščenka, se při pokusu o čtverný toeloop dostal z osy a rozbalil ho po druhé otáčce. Do kombinace pak zařadil jen druhý dvojitý toeloop a nabral velkou bodovou ztrátu, která ho srazila až za Vernera na šestnáctou příčku.

Mistrovství světa v krasobruslení v Nice:
Muži - krátký program:
1. Chan (Kan.) 89,41, 2. Březina (ČR) 87,67, 3. Takahaši (Jap.) 85,72, 4. Joubert (Fr.) 83,47, 5. Fernández (Šp.) 81,87, 6. Amodio (Fr.) 79,96, ...14. Verner (ČR) 70,38.

Reklama