Hlavní obsah

Krasobruslař Březina: Při volné jízdě jsem moc přemýšlel

Brno

Krasobruslaři Michalu Březinovi se stále vracejí myšlenky na pád ve volné jízdě po čtverném toeloopu na mistrovství světa v Nice, kvůli kterému klesl z průběžné druhé příčky po krátkém programu na šesté místo. Promarněnou šanci na životní úspěch však už bere s větším nadhledem než bezprostředně po sobotním nezdaru.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Michal Březina při volné jízdě na MS v Nice.

Článek

"Mohl jsem skončit opět i čtvrtý a mít další bramborovou medaili. To by mě mrzelo mnohem víc," uvedl se smíchem Březina na dnešní tiskové konferenci v Brně. Čtvrté místo na světovém šampionátu obsadil v minulých dvou letech a dvakrát také na mistrovství Evropy.

"Při volné jízdě jsem moc přemýšlel. Raději mám prázdnou hlavu a tělo jede automaticky to, co má naučené z tréninku," řekl dvaadvacetiletý krasobruslař.

Sezonu zakončí ve středu v Brně akcí Velikonoce na ledě. Pak bude dva týdny odpočívat a spřádat plány na další krasobruslařský rok. "Asi budu měnit oba programy," uvedl Březina.

Věří, že se může udržet ve světové špičce. Jeho silnou zbraní je čtverný salchow, který vedle něj zvládnou už pouze dva soupeři na světě. "To přidá také na sebedůvěře."

Sestra Eliška má vše před sebou

Na mistrovství světa měla premiéru jeho mladší sestra Eliška, která nepostoupila z kvalifikace. "Má ještě všechno před sebou. Je jí teprve šestnáct let, já vstoupil na světovou scénu až v devatenácti," uvedl Březina. "Skokový part má podobný jako italská mistryně světa Carolina Kostnerová. Je schopna skočit všechny trojité skoky. Teď musí zapracovat na tom, co jsem ani já neměl rád: bruslení, choreografii a projevu."

Brněnský rodák prožívá současnou hokejovou euforii kolem Komety, která postoupila do finále extraligy. "Kometě fandím od malička, pro mě je možná více než česká reprezentace. Znám celou historii klubu. Jsem Brňák, je to pro mě srdcová záležitost," uvedl Březina, který se těšil, že ve středu bude v Brně fandit, Kometa ale semifinálovou sérii ukončila už v pondělí v Plzni. Naživo zatím tedy Kometu neviděl, naposledy byl na rozhodujícím zápase v play off o postup do extraligy před třemi lety. Od té doby buď neměl čas, nebo bylo vyprodáno.

Sám si zahrál hokej o Vánocích v rámci tréninku společně s dalším krasobruslařem Ondřejem Hotárkem. "Ne, že bych byl nějaká supertřída. Ale celkem mi hokej jde," pochválil se Březina.

Reklama