Hlavní obsah

Na speciální mapě metra k OH jsou i stanice Zátopka či Šebrleho

Londýn

Londýnské metro připravilo fanouškům cestujícím na letní olympijské hry speciální suvenýr. Na zvláštní mapě podzemní dopravní sítě britské metropole jsou všechny stanice pojmenovány podle známých sportovců a olympijských legend, mezi kterými nechybí ani Emil Zátopek, Roman Šebrle a Štěpánka Hilgertová.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Jedna ze stanic metra ponese i jméno Romana Šebrleho

Článek

Vedle slavných jmen bývalých sportovních hvězd se na mapu dostali i známí současníci. Nechybí fotbalisté Lionel Messi či Carlos Tévez, sprinterský fenomén Usain Bolt, tenisté Roger Federer a Rafael Nadal či tyčkařská rekordmanka Jelena Isinbajevová.

Britské novináře a Nizozemskou atletickou federaci nicméně zaujala absence hrdinky londýnských her z roku 1948, nizozemské běžkyně Fanny Blankers-Koenové. Třicetiletá matka dvou dětí dvanáct let po své první olympiádě v Berlíně tehdy získala čtyři z devíti zlatých medailí, které byly pro atletky připraveny.

"S 361 stanicemi a tisíci sportovců, ze kterých vybírat, to byl opravdu oříšek. V každém případě se tam někteří nemohli dostat. Nicméně se omlouváme jestli se někoho dotkla absence Blankers-Koenové, která byla opravdu výjimečnou sportovkyní. U vydavatele jsme domluvili, že při další verzi tisku bude," uvedl mluvčí Chris Macleod.

Mezi vybranými jmény nejsou i další významné postavy olympijských dějin, mimo jiné i český oštěpař Jan Železný, jenže medaile nebyly jediným kritériem. "Mapa neoslavuje jen mnohonásobné vítěze, ale zachycuje i výjimečné osobnosti, které sice nevyhrály, ale jsou uznávané kvůli svým schopnostem. A v některých případech jsou známé svými slavnými porážkami," stojí v prohlášení TfL.

Reklama

Související témata: