Hlavní obsah

Sportovní střelba: Kateřina Emmons vynechá Londýn

Praha

Držitelka olympijského zlata ve vzduchové pušce a stříbra v malorážce Kateřina Emmons nepojede v polovině dubna do Londýna na závod Světového poháru. Na přelomu července a srpna však na olympijské střelnici chybět nebude.

Foto: Petr Horník, Právo

Střelkyně Kateřina Emmons

Článek

„Budu se připravovat v USA a v půlce dubna přiletím do Čech, kde zůstanu až do olympiády. Světový pohár v Londýně vynechám, potřebuji se aklimatizovat dobře v Evropě. Už jsem natolik zkušená, že mi bude stačit seznámení s olympijskou střelnicí až před hrami. Se světovou špičkou se utkám na květnových závodech Světového poháru v Miláně a v Mnichově," řekla pro Sport.cz a Právo už v únoru stříbrná medailistka z letošního ME ve vzduchových zbraních.

Manžel Matt bude vyprávět

Její manžel Matt Emmons, který se prostřílel na olympiádu z tvrdé americké kvalifikace, si londýnskou střelnici v dubnu vyzkouší. „Budu trénovat v Plzni a starat se o dceru Julinku. Na hlídání pak přiletí z Austrálie babička," dodala Kateřina Emmons s tím, že manžel jí určitě dokonale popíše, jaké má olympijská střelnice záludnosti.

Emmons už je zdravotně v pořádku, po návratu z Evropy trénovala v americkém olympijském centru v Colorado Springs nejen vzduchovku, ale i malorážku. „Katka pravidelně informovala o svých tréninkových výsledcích a jsou velmi dobré a povzbudivé," prozradil šéf české střelecké reprezentace Vladislav Šaňák.

Rozsypal uzavřel desítku

Na olympiádu v Londýně pojede nakonec deset českých střelců. Jako poslední získal účastnické místo puškař Ondřej Rozsypal za 595 bodů na vzduchovkovém ME ve Finsku. „Světová střelecká federace uzavřela rozdělování účastnických míst a Rozsypal byl úplně poslední střelec, který ho získal. Pro nás je velmi cenné, že na olympiádě nebude chybět český puškař. Je to povzbuzení i pro nastupující mladou generaci," vysvětlil Vladislav Šaňák.

Kromě Rozsypala Londýn vybojovali brokaři Jan Sychra, Jakub Tomeček ve skeetu, Jiří Lipták a Jiří Gach v trapu, puškařky Kateřina Emmons a Adéla Sýkorová, rychlopalníci Martin Podhráský s Martinem Strnadem a pistolářka Lenka Marušková.

Kostelecký místo Gacha

Ti, kdo vystříleli účastnická místa, na olympiádu s největší pravděpodobností pojedou, s výjimkou Gacha. Obhájce zlata z Pekingu v trapu David Kostelecký loni získal na MS i ME stříbrné medaile, ale účastnické místo už nedostal, protože ho předtím za třetí místo v závodě SP vybojoval právě Gach a jedna země může získat jen dvě místa. To první měl z předloňského MS Lipták. Kostelecký však nad Gachem na velkých závodech dlouhodobě dominuje, proto vedení střeleckého svazu rozhodlo dát přednost Koteleckému.

„Místo na olympiádě střelec získává pro zemi, nikoliv pro sebe. Ve Spojených státech se například o účast rozstřelují všichni, kdo mají splněné olympijské limity. Kvalifikace je daleko tvrdší, než kdekoliv jinde. U nás rozhoduje momentální výkonnost, a pokud si ji udrží střelec, který účastnické místo získal, pak samozřejmě jede. Na olympiádu se ale připravují i další potenciální adepti, kdyby došlo ke zranění nebo nějakým problémům. Všichni za sebou mají zimní přípravu v teple. Brokaři byli na Kypru a v Itálii, ostatní v Kataru. Teď všechny čeká závěrečná příprava před závodem Světového poháru v Londýně, což bude prověrka olympijské střelnice," uvedl Šaňák.

Olympijskou střelnici si tak ve druhé polovině dubna vyzkoušejí Kostelecký, Lipták a Gach v trapu, skeetaři Sychra a Tomeček, puškaři Rozsypal, Haman, Šmol, Sýkorová, Vognarová, Mazurová a Brabcová, pistolářky Marušková,  Musilová, Hyková a rychlopalníci Podhráský, Strnad a Fiala.

Reklama