Hlavní obsah

Malajská střelkyně plánuje start na OH měsíc před porodem

Kuala Lumpur

Malajská sportovní střelkyně Nur Suryaniová tolik touží po svém prvním startu na olympijských hrách, že se o něj nechce nechat připravit za žádnou cenu. I kdyby tím důvodem mělo být těhotenství. Nejlepší sportovkyně Malajsie za minulý rok se chystá do Londýna i přesto, že má necelý měsíc po skončení her termín porodu.

Článek

Devětadvacetiletá Suryaniová by měla přivést na svět svého prvního potomka 2. září, komplikace si však nepřipouští. "Národní olympijský výbor mě chtěl poslat do Londýna dřív, protože mají obavy. Ale až poletím do Anglie, budu v 33. týdnu, vracet se budu ve 34. týdnu a co jsem slyšela od našich aerolinek, nedoporučují cestovat až od 35. týdne," uvedla pro agenturu Reuters jedna ze soupeřek české puškařky Kateřiny Emmons.

Na olympijské střelnici bude zcela jistě velkou atrakcí, rozhodně má však na to, aby zaujala i svými výkony, ne pouze vysokým stupněm těhotenství. V roce 2010 vybojovala bronz na Asijských hrách a zlato na Hrách Britského společenství, loni v listopadu zase získala zlaté medaile ve vzduchové pušce i v třípolohové střelbě z malorážky na Hrách Jihovýchodní Asie.

Účast na OH si v obou disciplínách vystřílela v lednu na mistrovství Asie v Dauhá jen pár dní poté, co se dozvěděla, že je těhotná. Zároveň si hned také uvědomila, že v Londýně nebude moci startovat v třípolohové malorážce, neboť by v jedné poloze musela ležet na břiše.

"Tak tak, s tím velkým břichem bych opravdu střílet vleže nezvládla," smála se Suryaniová. "Nejdřív jsem byla zklamaná, že o jednu disciplínu přijdu, pořád ale myslím, že i tak mám dobrou šanci," řekla střelkyně.

V odhodlání startovat pod pěti kruhy ji podporuje její manžel a rodina, proti nejsou ani lékaři. Riskovat za každou cenu však nehodlá. "Samozřejmě třeba na konci června můžu mít nějaké problémy, které by mohly dítě ohrozit, takže bych to přehodnotila. Zatím je ale mým cílem soutěžit," uvedla Suryaniová.

Pokud nebude mít zdravotní potíže, bude moci naopak z těhotenství čerpat psychickou sílu. "Všem říkám, že to není problém, protože když nosíte ve svém břiše všude s sebou živého tvora, tak máte společnost. Nikdy se necítíte osamělá. Užívám si to," pochvalovala si střelkyně.

Ačkoli do her zbývají ještě více než tři měsíce, už má Suryaniová připravený proslov, který k dítěti uvnitř svého těla bude před začátkem soutěže mít. "Určitě s ním budu mluvit, než půjdu střílet... 'Žádné kopání, vydrž jen hodinu a 15 minut v klidu, prosím'," řekla s úsměvem žena, jež by se mohla stát první malajskou olympijskou vítězkou v historii.

Reklama