Hlavní obsah

Těsný doběh Velké národní pro sebe rozhodl Neptune Collonges

Liverpool

Těsný doběh Velké národní steeplechase rozhodla až cílová fotografie a koňský nos, o který byl v cíli dříve Neptune Collonges v sedle s žokejem Darylem Jacobem. Na druhém místě v cíli slavného překážkového dostihu v Liverpoolu byl s minimálním odstupem Sunnyhillboy, třetí skončil Seabass. Favorizovaný Synchronised závod nepřežil.

Foto: Niegel Roddis, Reuters

Neptune Collonges (zcela vlevo) v sedle s žokejem Darylem Jacobem vyhrál Velkou národní.

Článek

Devítiletý Synchronised přicestoval na závodiště do Aintree jako vítěz Zlatého poháru z Cheltenhamu. V případě triumfu se mohl stát prvním koněm od roku 1934, který by vyhrál oba dostihy po sobě. Jenže už cestou na start z něj slavný žokej Tony McCoy spadl a při pádu na Beechers Brooku si pak kůň přivodil vážné zranění, kvůli němuž musel být utracen. Dostih nepřežil ani According to Pete, dva koně v Liverpoolu zahynuli i před rokem.

Nejbohatší evropský překážkový dostih na 7200 metrů nakonec rozhodly až poslední metry. V cílové rovině úspěšně zaútočil ze zadních pozic svěřenec trenéra Paula Nichollse Neptune Collonges, jenž rozhodně nepatřil mezi favority a jeho kurz na vítězství činil 33:1. "Je to třída. Běžel fantasticky," prohlásil Nicholls. "Měl jsem hlavu dole a hnal ho ze všech sil," doplnil žokej Jacob.

Velká národní se běhá od roku 1839 a na Britských ostrovech patří k nejsledovanějším událostem. Dostih letos zvýšil dotaci na 975 tisíc liber (29,2 milionu korun) a na jeho start se tradičně postavila čtyřicítka koní.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články