Hlavní obsah

Zápasníka Válu dělila jedna výhra od postupu na olympiádu

Zápasníka Davida Válu dělilo jediné vítězství od účasti na olympijských hrách. Na kvalifikačním turnaji v čínském Tchaj-jüan prošel čtyřiatřicetiletý reprezentant v řecko-římském stylu ve váze do 96 kilogramů až do semifinále, kde prohrál s pozdějším vítězem turnaje Šalvou Gadabadzem z Ázerbájdžánu. Posléze Vála nezvládl ani finále oprav, v boji o třetí postupové místo prohrál s Gruzíncem Sosem Jabidzem.

Článek

Někdejší vicemistr Evropy Vála si přitom počínal dlouho suverénně, postupně na něj nestačili Arslan Saparmammedov z Turkmenistánu, Jahia Abútabích z Jordánska a Georgias Kutsiumpas z Řecka. Ani jednomu z těchto soupeřů neumožnil získat ani bod. V semifinále ale podlehl Šalvovi 0:3 a Jabidzemu 1:5.

Tomáš Sobecký prohrál hned první zápas ve váze do 74 kg. Stejně dopadla i volnostylařka Lenka Martináková (do 55 kg), již ale vytáhla výhra v opravách nad Rumunkou Pavalovou k pátému místu. Na OH prošly první dvě.

Poslední šancí postoupit na olympiádu bude pro české zápasníky od 4. do 6. května turnaj v Helsinkách, muži i ženy budou v jednotlivých kategoriích zápasit už jen o dvě místa v každé váze.

Reklama