Hlavní obsah

Druhé kolo skokové extraligy ovládla žena

Lucie Hladová

V neděli 6. května v Brně na Veveří vyvrcholilo druhé kolo Skokového poháru České pojišťovny Velkou cenou Brna. Na start prvního letošního T** (150 cm) se postavilo 24 dvojic. České jezdce z celé republiky doplnili také dva zástupci Slovenska Igor Šulek a Ján Cigán, kteří však brněnské kolbiště již dobře znají.

Foto: Lucie Hladová

Vítězka VC Brna Hana Pokorná a Chanell

Článek
Fotogalerie

Žhavým želízkem v ohni byl Ludvík Jandourek, loňský vítěz VC Brna. Letos však sedlal Viga 1, vítězný ABC Cataro Wepol byl již v loňském červenci prodán do Německa. Dalšího favorita představoval Aleš Opatrný, který si do Brna takřka odskočil ze zahraničního turné v Portugalsku, kde reprezentuje stáj Michaela Steinbrechera z rakouského Wiener Neustadtu, v níž získal angažmá na začátku roku. Na startovní listině dále nechyběl ani vítěz Skokového poháru České pojišťovny 2011 Jiří Skřivan.  Velice dobře měl našlápnuto i Jan Štětina, který v sobotním ST** (140 cm), tzv. generálce na VC, zvítězil s ryzákem Atomic - S. Do vyššího parkuru VC si ale nakonec vzal zkušenějšího koně Very Easy – S s nímž po dvou chybách v základním kole dokončil až na sedmém místě.

Do finálové desítky se nakonec probojovala většina favoritů, které doplnily dvě ženy. Pouze čtyři dvojice vstupovaly s čistým kontem, jednou z nich byl právě Jiří Skřivan, který však po zaváhání ve finále jednou chyboval. Tím se tak připravil o vítězství. Respektive jeho finálový čas nestačil na vítěznou Hanu Pokornou s hannoverským hřebcem Chanell, novou tvář na této úrovni. „Je to pro nás s Chanellem velká premiéra. Jsme totiž v Brně poprvé a navíc prvně startujeme na úrovni T**,“ komentovala svůj start ve stopadesátce. Jedenáctiletého hřebce sedlá teprve od loňského léta. V dosavadní kariéře měli pouze středně těžké parkury a jednohvězdové T v Páterově, které zajeli s 13 trestnými body, což je s nedělním výsledkem nesrovnatelné.

Pouze o dvanáct setin sekundy později do cíle VC Brna dorazila (se stejným výsledkem 4 tr.b.) loňská mistryně republiky v kategorii žen Nikola Bieliková a Caleri 2. Tím obě ženy odsunuly Jiřího Skřivana s Kallistou až na třetí příčku a poprvé tak v dlouholeté historii skokového poháru tak na stupni vítězů stály dvě ženy a jeden muž.

V rámci dvoudenních závodů Skokový pohár ČP se uskutečnil také Kolowrat Junior Cup. Seriál s finále na styl pro jezdce do 18 let ovládla Lucie Anovčínová. Ve výsledku bodovala díky pěknému stabilnímu sedu, dobře přiložené holeni a klidné nenásilné ruce. Nejvíce bodů do Kolowrat Junior  Cupu však během víkendu v Brně nasbíral Jiří Tměj, celému žebříčku tak vévodí.

Diváků se v Brně sešlo tradičně nejen díky dobré dostupnosti mnoho. K vidění kromě vrcholného sportu byla i exhibiční soutěž jump and drive či voltižní ukázka dívek z TJ Lucky Drásov. Stejně jako v Brně i na dalších kolech jezdeckého seriálu po celé ČR budou diváci soutěžit o nejrůznější ceny. Další kolo skokové extraligy se uskuteční v Ostravě ve dnech 18. - 20. května.

Reklama

Související témata: