Hlavní obsah

VIDEO: Chirurg žádné kosti nelámal. Mistr světa v boxu se nestal mistrem světa v pilates

Praha

Český prozatímní mistr světa v boxu organizace WBO Lukáš Konečný nahlédl do místnosti, kde mysl dokáže ovlivnit svaly, které on nezná. A asi ani už nepozná. Pilates zlepšuje kontrolu nad tělem, ohebnost. Žádný zběsilý úprk pěstí do živého masa. Žádná zlomená žebra, pravý opak. Konečný to zažil a ocitl se v Jiříkově vidění. Zkuste si dát třeba břišní svaly do strany.

Konečný a pilates

 
Článek

„Všeobecně pilates sportovcům pomůže, to určitě. My máme v Německu frajera, který tohle taky dělá, trenér mě do toho tlačí, ale já tohle necítím jako správný trénink. Mě baví, když se z tréninku vyplazím po čtyřech, po tomhle jsem schopen dát další trénink. Nejsem z toho vyšťavený, což mi psychicky vadí," přiznal třiatřicetiletý boxer po dvaceti minutách ve fitness BBC, kde se ocitl v rukou starostlivé instruktorky.

Deset minut na stroji, deset minut na válci, kde musel držet stabilitu. Někdy velký problém pro ležícího nejlepšího českého boxera. „První polovina byla lepší, asi se tam více zapojovaly svaly, i více jsem se potil. Přišlo mi, že i pro box, by to bylo dobrý. Pak už to bylo klidnější, ale možná instruktorka viděla, že jsem se potil jako prase, tak mě chtěla šetřit, abych se neztrapnil," smál se Konečný, který na začátku dubna v Brně porazil Salima Larbiho a stal se prozatímním mistrem světa.

V létě se má pustit do boje se Zaubrekem Bajsangurovem, ten musí ale nejdříve 12. května porazit Michela Sora. Poté má přijít na řadu 19. července Konečný. Pomůže mu na samotný vrchol pilates?

Ta holka mi říkala věci, které jsem vůbec nechápal

„Říkám si, že v závěru kariéry se na to už můžu vykašlat kvůli třem pěti rokům. Nejhorší je, že to je pro mě především otázka času. Když trénuji tři hodiny denně, tak bych si musel čas vycucat z prstu, okradl bych rodinu, takhle jsem s ní už málo. To by bylo blbý," přiznal po nevšední lekci boxer, který musel dávat nohy do žáby, zapojovat sedací kosti, vystrkovat kostrč i dávat břišní svaly do strany.

„Ta holka mi říkala věci, které jsem vůbec nechápal. Nebral jsem to na lehkou váhu, snažil jsem se vystrčit kostrč, vytáhnout tamto, dát břišní svaly do strany. Ale co to je? Vůbec jsem nevěděl, o čem mluví, musela na mě po lopatě," nesnažil se dělat mistr světa v boxu ze sebe mistra světa v pilates.

„Holka měla pravdu, že svaly nemám správně rozložené, že mám svalovou disproporci. Pravou stranu mám silnější. Kdybych tohle dělal dlouhodobě, tak mi to pomůže, svaly jsou účinnější, možná bych zvýšil využití o třicet procent. Ale průšvih je, že já tohle nedostanu přes hlavu. Já si dám po tréninku radši patnáct minut pinčes," přiznal Konečný, který radši soupeřům v ringu láme žebra, proto přezdívka Chirurg.

Reklama

Související témata:
Pilates