Hlavní obsah

Triatlonistka Frintová v Mexiku zkolabovala. Hodiny byla v bezvědomí

Huatulco

Triatlonistka Vendula Frintová zkolabovala těsně před cílem závodu Světového poháru v Huatulku a byla několik hodin v bezvědomí. Loňská vicemistryně Evropy byla v Mexiku bez doprovodu, ale v obtížné situaci jí pomohl slovenský reprezentant Richard Varga, kterého Česká triatlonová asociace navrhne na cenu fair play.

Článek

"Zkolabovala jsem zhruba 20 metrů před cílem a byla několik hodin v bezvědomí a další hodiny na kapačkách. Moje rodina v tu chvíli nevěděla, co se mnou je a bála se o můj život," uvedla Frintová v tiskové zprávě. Zatímco osmadvacetiletá rodačka z Náchoda sobotní závod nedokončila, další adeptka startu na olympiádě v Londýně Radka Vodičková obsadila 23. místo.

Frintovou po kolapsu převezli do nemocnice. Varga se mezitím postaral o její věci a v nemocnici pak vyřídil vše ohledně lékařských zpráv a pomohl jí s návratem do hotelu.

"Zachoval se jako sportovec a kamarád. Pomohl, i když to nebyla jeho povinnost. Rádi bychom, aby byl Varga oceněn alespoň slovy uznání a poděkování. Budeme ho navrhovat Klubu fair play na Cenu fair play pro rok 2012," uvedla sportovní ředitelka triatlonové asociace Lenka Kovářová.

Dva týdny před závodem v Mexiku si Frintová shodou okolností stěžovala na špatné zabezpečení triatlonové reprezentace. "Sice se považujeme za profesionální sportovce, ale co předvádíme, je čistý amatérismus. V porovnání s ostatními státy jsou naše podmínky úplně jiné," řekla Českému rozhlasu během evropského šampionátu v Ejlatu, kde skončila pátá.

Své výtky dokreslila podmínkami, za jakých kvůli nedostatku financí předtím startovala v závodě seriálu mistrovství světa v Sydney. "Neměla jsem tam trenéra. Neměl mi kdo pomoct namazat neopren, neměla jsem s sebou ani závodní kola, protože musíme počítat každé kilo do nadváhy. V depu jsem ztratila tím, že jsem nebyla dostatečně rychlá při svlékání neoprénu. Pak rozhodující první kilometry na těch tréninkových kolech taky nebyly v takovém podání, v jakém jsem potřebovala," uvedla Frintová, jež obsadila v Austrálii 55. místo.

Reklama