Hlavní obsah

Pětibojař Svoboda postoupil z MS na olympijské hry

Řím

Díky devátému místu na mistrovství světa v Římě se David Svoboda jako první český moderní pětibojař kvalifikoval na olympijské hry v Londýně. Z titulu světového šampiona se poprvé radoval Rus Alexander Lesun, který vyhrál před obhájcem Andrejem Mojsejevem.

Foto: Ivana Roháčková

Moderní pětibojař David Svoboda

Článek

Michal Michalík skončil pětadvacátý, Ondřej Polívka a Michal Sedlecký nepostoupili z kvalifikace.

"První úkol sezony jsem splnil," radoval se Svoboda v tiskové zprávě z postupu na své druhé olympijské hry. V Pekingu měl soutěž výborně rozjetou, ale nepříjemný pád v parkuru ho z boje o stupně vítězů vyřadil.

Z mistrovství světa postupovali do Londýna medailisté, ale v případě, že kvalifikační místa obsadili pětibojaři s jistou účastí na OH, tak se posouvala dál. Svobodovi devátá příčka stačila k přímému postupu, jelikož sedm mužů před ním už jistotu olympiády mělo.

"Už se nemusím starat o body a bát se, jestli se do Londýna dostanu přes redukovaný žebříček. Mám klid a mohu se rozmýšlet, jestli poletím na finále Světového poháru do Číny, nebo ne," řekl Svoboda.

Spokojený úplně nebyl

Se svým finálovým výkonem na MS ani s výsledkem nebyl pětibojař Dukly Praha zcela spokojen. "Mám na víc, nevyšla mi střelba."

Michalík předvedl standardní výkon, který ho zařadil do třetí desítky. "Už to, že se dostal v takové konkurenci do finále, se musí považovat za úspěch," uvedl reprezentační trenér Jakub Kučera.

O posledních postupujících na OH se rozhodne ve finále SP za dva týdny v Číně, po kterém se uzavře žebříček. Mezi ženami bude ve hře 13 míst z redukovaného pořadí a Natálie Dianová je momentálně pátá.

Mezi muži se bude ve finále SP soutěžit o 11 letenek do Londýna, Polívka je jedenáctý. "U něj hlavně musíme vyřešit zdravotní stav, aby tam mohl odletět a prát se o postup," řekl Kučera. Polívka se od března potýká se zraněním ruky, kterého ho limituje především při šermu a střelbě.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články