Hlavní obsah

Zlaté letadlo dopravilo olympijský oheň do Británie

Culdrose

Olympijský oheň dnes dorazil do Británie, v jejíž metropoli za 70 dnů začnou olympijské hry. Na palubě letadla z Atén se speciálním zlatým nátěrem ho doprovázela delegace, v níž byla například princezna Anna, předseda organizačního výboru Sebastian Coe a bývalý kapitán anglické fotbalové reprezentace David Beckham.

Foto: Toby Melville, Reuters

Anglický fotbalist David Beckham s olympijským ohňem po přistání ve Velké Británii na základnu RNAS Culdrose poblíž Helstonu.

Článek

Britové si převzali oheň od Řeků na čtvrteční ceremonii v Řecku, noc pak strávil na britském velvyslanectví. Oheň byl zažehnut minulý týden ve starověké Olympii.

Cenný náklad ve speciální lucerně snesla ze schůdků zlatého airbusu na letecké základně v Culdrose princezna Anna, ohněm poté zapálil Beckham pochodeň, která bude připravena na sobotní start štafety.

Ta zahájí svou pouť na nejzápadnějším cípu Anglie Land's End. Jako první převezme pochodeň trojnásobný olympijský vítěz v jachtingu Ben Ainslie. Během následujících 70 dnů se do štafety zapojí 8000 lidí na trase dlouhé 12.000 kilometrů.

Slavnostní zahájení londýnských her se uskuteční 27. července.

Reklama

Související témata: