Hlavní obsah

Takovou stíhací jízdu jsem nezažila, přiznala pistolářka Marušková

Miláno

Česká pistolářka Lenka Marušková si odváží ze Světového poháru v Miláně dvě stříbrné medaile, které získala v rozmezí tří dnů. Tu první vystřílela ve vzduchové pistoli, tu druhou ve sportovní malorážné pistoli. Cesta k ní ale v pátek byla hodně trnitá...

Foto: Karel Felt, Právo

Střelkyně Lenka Marušková

Článek

Páteční závod se hodně protáhl až do večerních hodin, čím to bylo způsobeno?

Finále pořadatelé odložili, protože na čtyři terče svítilo slunce tak, že se na ně nedalo střílet. Po půlhodině zjistili, že to nebylo nic platné, tak předělali finálové stavy a rozdělily nás po čtyřech. Každé kvarteto bylo jinde, nestřílely jsme klasicky vedle sebe.

Mělo to vliv na výsledky?

Na můj určitě ne, protože jsem se dotáhla až na druhé místo ze sedmého. Jsem zvyklá ve finále stahovat náskok soupeřek, ale takovou stíhací jízdu jsem ještě nezažila. Ve finále jsem dala 207,5 bodů, což je skvělý výsledek.

Jak těžká byla cesta do finálové osmičky?

Hrozně náročná. Nepovedla se mi část závodu, u níž jsem zvyklá, že je moji silnou stránkou. Ale srovnala jsem se včas, takže jsem se dostala alespoň mezi šest závodnic, které se rozstřelovaly o dvě zbylá místa ve finále. Nikdy jsem v malorážné pistoli rozstřel nezažila, takže to pro mne bylo něco nového. Ale i taková zkušenost se hodí. Rozstřel jsem vyhrála s přehledem a pak v dobrém výkonu pokračovala i ve finále.

Čím si vysvětlujete chyby v základní části?

Tady na střelnici se děly věci... Padalo tu chmýří ze stromů a jedna taková jemná vločka se mi zachytila na mířidlech. Odložit zbraň už jsem nemohla, protože by mi počítali nulu, tak jsem vystřelila, i když jsem moc nevěděla kam, a byla z toho devítka... Projevila se také únava. Dva závody ve třech dnech je moc. S tím měly problém i soupeřky, ale nakonec to dobře dopadlo. O víc si stříbra cením protože oproti medaile stejné hodnoty ze vzduchové pistole mě stálo mnohem víc úsilí.

Letos máte velmi dobrou formu, ale čekala jste, že si z Milána odvezete dvě medaile?

Věděla jsem, že mám na dobré výsledky, ale já si předem neříkám, jak skončím. Jdu do každého závodu s pokorou. Závodníci, kteří přijdou na stav a v hlavě mají konkrétní umístění, bývají mnohdy zklamaní. To já nechci. O větší mám teď radost.

Příští týden se střílí další závod Světového poháru v Mnichově. Ten vynecháte?

Kdepak, konfrontaci se světovou špičkou si nenechám ujít. Budu po dohodě s trenérem střílet jen sportovní pistoli, vzduchovku už ne. Není to nutné. Jsem ráda, že v Mnichově se mnou bude můj manžel a osobní trenér David.

Jaký máte do olympiády ještě program?

Po Mnichovu si čtrnáct dní odpočinu, protože to je pro mne velice důležité, hlavně po psychické stránce. Pak začnu zvolna trénovat a připravovat se na olympiádu. Londýn se blíží a se budu snažit, abych tam jela nejméně v takové formě, v jaké jsem absolvovala závod v Miláně.

Reklama

Související témata: