Hlavní obsah

Ukrajinský funkcionář nabízel olympijské vstupenky na černém trhu

Québec

Ukrajina řeší dva měsíce před zahájením olympijských her v Londýně skandál s prodejem vstupenek, které vysoký funkcionář nabízel na černém trhu. Generální sekretář Volodymyr Geraščenko nabízel až sto lístků z balíku přiděleného národnímu olympijskému výboru. Odhalil ho novinář z BBC, vydávající se za překupníka. Geraščenko byl ihned suspendován.

Foto: Toby Melville , Reuters

Olympijská pochodeň pro hry v Londýně

Článek

Sekretář ukrajinského výboru, který zastává tuto funkci od roku 1997, měl na starosti rozdělení olympijských vstupenek mezi trenéry, fanoušky a funkcionáře. Část vstupenek se však podle BBC snažil prodat na černém trhu, což je v Británii klasifikováno jako trestný čin. A hrozí za to pokuta až 20.000 liber (630 tisíc korun).

"Je to pro nás krajně nepříjemná situace," reagoval předseda Ukrajinského olympijského výboru a světový rekordman ve skoku o tyči Sergej Bubka. "Pana Geraščenka jsme suspendovali a zahájili vyšetřování. Nezávislá komise má zjistit, co se přesně stalo," dodal Bubka během olympijské konference v Québeku, odkud po provalení skandálu hned odcestoval na Ukrajinu.

Ta měla přiděleno dohromady 2900 vstupenek pro londýnskou olympiádu, která začne 27. července.

Podle BBC se její zpravodaj spojil s Geraščenkem nejprve telefonicky. Řekl mu, že je dealer, a ukrajinský funkcionář mu sdělil, že je vstupenky ochoten prodat. Poté se setkali v Londýně. "Chci hotovost a rychle to skončíme," nabádal údajně Geraščenko.

Ten po provalení skandálu vše popřel. "Nemám co nabídnout. Neměl jsem skutečné vstupenky na prodej. Souhlasil jsem se schůzkou jen proto, abych neurazil člověka z hostitelské země, který mě několikrát požádal o setkání," hájil se generální sekretář.

Reklama

Související témata: