Hlavní obsah

Emmons a Kostelecký pro olympiádu jasní, nejvíc se střelci hádali o Hamana

Karel FeltPrávo

Komise pro řízení reprezentace a poté prezidium Českého střeleckého svazu ve středu schvalovaly návrh nominace deseti reprezentantů, kteří by měli startovat na OH v Londýně. Konečné slovo bude mít v červnu plénum Českého olympijského výboru, které však svazům do jejich nominací zpravidla nezasahuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Střelkyně Kateřina Emmons

Článek

V návrhu nechybějí největší hvězdy, olympijští vítězové z Pekingu brokař David Kostelecký a puškařka Kateřina Emmons. Právě o Kosteleckém se na přelomu roku hodně mluvilo, protože místo pro Londýn vystřílel Jiří Gach třetím místem na Světovém poháru. Místo však získává střelec pro zemi, nikoliv pro sebe, a pokud chce jet, musí ho výsledkově obhájit. To se Gachovi nepodařilo především na velkých soutěžích.

„Jenže pár týdnů nato byl Kostelecký druhý na mistrovství světa i na mistrovství Evropy. Tím, že jedna země může získat jen dvě účastnická místa, a jedno měl už Jiří Lipták, Kostelecký další dostat nemohl, ač by na ně měl výsledkově nárok. Dlouhodobě pro něho hovoří také kvalitní výsledky především z velkých soutěží, kde získává pravidelně medaile. Lepší než Gach byl i Lipták, takže volba padla na ty dva,“ zdůraznil manažer brokových disciplín a trenér trapu Jan Dvořák.

Zatímco o nominaci Kosteleckého ani dalších trenéry navrhovaných závodníků a závodnic nebyla velká diskuse, vzrušená debata se vedla kolem puškaře Václava Hamana. Jediné místo v puškách získal letos na vzduchovkovém mistrovství Evropy Ondřej Rozsypal díky tomu, že všichni borci před ním už ho získali, a jeden závodník může získat jen jedno, nebo už ho měli jejich země. Na jaře bojoval o Londýn s Petrem Šmolem, výborným především v malorážce vleže a Václavem Hamanem, který je nejuniverzálnější. Toho nakonec proti tvrdé oponentuře některých trenérů, ale i zástupců resortů trenér Šaňák prosadil.

O tom, že by nejela Kateřina Emmons, která získala v Pekingu zlato ve vzduchovce a stříbro v malorážce, nebylo pochyb. „Ještě loni měla zdravotní potíže, ale na jaře plně prokázala, že se dokáže na olympiádu dobře připravit. Vždyť kromě stříbra z mistrovství Evropy ve vzduchovce, vyhrála závod Světového poháru v Miláně a získala tam i stříbro v malorážce,“ připomněl Šaňák.

ČOV kromě schvalování nominace také rozhodne, zda jako doprovod pojedou jen trenéři Šaňák (pušky), Putna (pistole), Dvořák (trap) a Hůla (skeet) nebo i šéf svazu a realizačního týmu střelecké reprezentace Baroch.

Návrh nominace:
Kateřina Emmons a Adéla Sýkorová (vzduchová puška a malorážka 3x20 ran), Václav Haman (vzduchová puška a libovolná malorážka 60 ran vleže a 3x40), Lenka Marušková (vzduchová a sportovní pistole), Martin Strnad a Martin Podhráský (rychlopalba), Jan Sychra a Jakub Tomeček (skeet), David Kostelecký a Jiří Lipták (trap).

Reklama