Hlavní obsah

Žádná láce! Pivo na olympiádě vyjde až na 230 korun

Londýn/Praha

Bez peněz do hospody nelez, nabádá jedno lidové úsloví. Na letošních olympijských hrách v Londýně to, zdá se, bude platit dvojnásob: fanoušci, kteří budou chtít v britské metropoli oslavit úspěchy sportovců s orosenou sklenicí pěnivého moku v ruce, budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Jedna pinta piva (zhruba 0, 57 litru) bude v podnicích na olympijských dějištích podle sdělení organizátorů stát 7,23 libry, tedy v přepočtu kolem 230 korun.

Foto: Sport.cz

Za láhev pěnivého moku si diváci na olympijských hrách v Londýně připlatí (ilustrační foto)

Článek

Podle portálu listu The Telegraph jde o více než stoprocentní zdražení, v průměru stojí v Británii běžně pinta piva 3,17 libry (asi 101 korun).  A přidává i další výběr z "olympijského ceníku": třetinku Heinekenu by návštěvníci her měli pořídit za 4,20 libry (134 korun), sklenku červeného vína za 4,80 libry (asi 153 korun), půllitr Coca-Coly za 2,30 libry (73 korun), šálek čaje vyjde na rovné dvě libry (64 korun) a za porci tradiční ryby s hranolkami zaplatí zájemce minimálně osm liber (256 korun).

Pořadatelé odhadují, že diváci na olympíádě spořádají více než 14 miliónů porcí jídla. Podle jejich mínění by čtyřčlenná rodina měla jednorázově uspokojit hlad i žízeň, aniž by utratila dohromady více než 40 liber (necelých 1300 korun). Diváci si budou moci přinést do hlediště vlastní zabalený pokrm, alkoholické nápoje však musejí nechat doma.

"Domníváme se, že naše ceny jsou více než srovnatelné s těmi, které návštěvníci platí na jiných velkých sportovních akcích," tvrdí Paul Deighton, výkonný ředitel organizačního výboru Londýna 2012. Reakce veřejnosti mu však příliš za pravdu nedávají. Řada diskutujících na Twitteru označila oznámení za šokující a ostudné.

Reklama

Související témata: