Hlavní obsah

Přípravy na olympiádu vrcholí, většina vstupenek je již vyprodaná

Do slavnostního zahájení XXX. letních olympijských her v Londýně zbývá jen 55 dní a přípravy organizátorů tak vrcholí. Přestože olympijský areál připomíná spíše jedno velké staveniště, veškerá sportoviště jsou již téměř hotová a kromě terénních úprav jsou dokončovány testovací soutěže. Také vstupenky na akce jsou již většinou vyprodané a město se připravuje na nápor turistů.

Foto: Toby Melville, Reuters

Anglický fotbalist David Beckham s olympijským ohňem po přistání ve Velké Británii na základnu RNAS Culdrose poblíž Helstonu.

Článek

"Poptávka po vstupenkách je větší než jsme schopni uspokojit. Olympiáda i paralympiáda jsou již téměř vyprodané," potvrdil ČTK David Stubbs z organizačního výboru olympijských a paralympijských her v Londýně. "Zpočátku se pouze hůře prodávaly vstupenky na fotbal, protože lidé ještě nevěděli, jaké země uvidí," dodal Stubbs.

Nejlevnější vstupenky jsou k dispozici za deset liber (asi 320 korun) a návštěvníci se za tuto částku dostanou do olympijského areálu, kde mohou sledovat sportovní klání na plazmových obrazovkách. Souboje, ve kterých se bude mezi sportovci rozhodovat o medaile, jsou přímo na stadionech ke zhlédnutí za stovky liber, mezi nejdražší patří třeba vyvrcholení desetiboje za více než 700 liber (asi 22 500 korun).

Olympijský areál byl vybudován v letech 2007 až 2011 ve Stratfordu v londýnské městské části Newham. Původně se na jeho místě nacházela opuštěná skladiště a stará průmyslová zástavba.

Už dnes lidi zakupují suvenýry

"Pamatuji si, že před pěti lety to tu bylo hodně zanedbané. Teď tu vyrostla celá nová čtvrť a olympijská vesnice by měla nabídnout po skončení olympiády tisíce nových bytů," řekla ČTK obyvatelka nedalekého West Hamu, která si vyšla na procházku kolem areálu. "Měla jsem zájem o lístky, ale jejich cena mě odradila. Proto jsem změnila plány a po dobu olympiády nebudu ve městě a alespoň uniknu tomu chaosu, který tu nastane," dodala s úsměvem.

Z očekávaného přílivu sportovních fanoušků a turistů mají obavy i prodavači v nedalekém obchodním centru John Lewis. "Na olympiádu se moc netěším, protože budu zrovna v práci. Počet zákazníků se nedá úplně odhadnout, vím, že hodně lidí si bere dovolenou a z města odjíždí. Každopádně ale čekáme výrazné zvýšení zákazníků," řekla ČTK Annie, prodavačka z pekařství Gregg´s.

Do obchodního centra, z jehož posledního patra lze přehlédnout téměř celý areál, již dnes proudí stovky turistů, aby zakoupili olympijské suvenýry. Mezi nejoblíbenější patří maskoti olympijských a paralympijských her, Wenlock a Mandeville, kteří mají podobu jednookých postaviček stvořených z kapek roztavené oceli.

"Turisté si nejvíce kupují menší velikosti maskotů, hrnky a bloky. Jsou to totiž věci, které se pohodlně vejdou do jejich zavazadel," řekla ČTK prodavačka obchodu se suvenýry. Olympijští maskoti jsou nabízeni v cenách od 5 do 35 liber podle velikosti. Na své si přijdou ale i milovníci vaření, kteří si mohou koupit kuchařskou zástěru a čepici nebo chňapku s olympijskými motivy.

Ohleduplnost k životnímu prostředí

Fenoménem posledních dvaceti let je spojení olympijských her s ohleduplností k životnímu prostředí. Letošním cílem pořadatelů je zaměřit se na recyklaci plastového odpadu, který bude při olympiádě vyprodukován.

"Budeme sbírat veškeré prázdné láhve od nealkoholických nápojů z olympijského parku, a pak je budeme recyklovat a vracet plast do nových lahví," uvedl John Woods, generální ředitel společnosti Coca-Cola, která je jedním ze sponzorů her.

Podle tohoto plánu by mělo do šesti týdnů po skončení her být vyrobeno 80 miliónů nových lahví. Takto by měla být zpracována asi pětina celkového množství odpadu z olympijského areálu.

"Počet tun odpadu před olympijskými hrami nelze srovnat s množstvím odpadu z předchozích her, protože se statistiky nevedly. Obecně lze říct, že nejvíce odpadků je spojených s jídlem. Jsou to obaly, zbytky i třeba papírové ubrousky," uvedl Stubbs.

Reklama

Související témata: