Hlavní obsah

WADA chce v novém kodexu zakázat OH dopingovým hříšníkům

Londýn

Světová antidopingová agentura (WADA) chce do svého nového kodexu zařadit zákaz startu pro dopingové hříšníky na olympijských hrách následujících po trestu. Legalizovalo by se tak pravidlo, které musel loni zrušit Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Článek

Podle BBC je "olympijský trest" součástí dodatků ke kodexu, který by měl vstoupit v platnost v roce 2015. Schvalovat se bude na podzim příštího roku.

Úprava kodexu WADA by měla být velmi podobná takzvanému "Ósackému pravidlu" MOV, proti němuž se loni úspěšně odvolal americký čtvrtkař LaShawn Merritt. Sportovní arbitrážní soud (CAS) nařídil olympijskému výboru pravidlo zrušit, protože znamenalo pro sportovce dvojí trest, čímž porušovalo stávající kodex WADA.

Nyní by zákaz startu na následujících hrách po dopingovém provinění měl být přímo zanesen v kodexu WADA, takže by uplatnění pravidla neměly stát v cestě žádné právní překážky.

To přivítali Britové, kteří přes loňské rozhodnutí CAS trvali na svém interním zákazu startu na OH pro dopingové hříšníky a museli se ho vzdát až po dalším verdiktu arbitráže. "Je to důležitý krok správným směrem," uvedl mluvčí Britského olympijského výboru v reakci na uvažovanou změnu kodexu WADA.

Reklama

Související témata: