Hlavní obsah

Dva paralympijští plavci se vzdali kvůli sporům reprezentace

Praha

Čeští paralympijští plavci Kateřina Lišková a Vojtěch Franěk se vzdali reprezentace s vysvětlením, že by stejně nebyli kvůli přetrvávajícím sporům v tuzemském hnutí nominováni na paralympijské hry do Londýna. Kvůli neshodám mezi šéfy dvou znepřátelených organizací přišli už o účast na letních paralympijských hrách v Pekingu a také na MS v Eindhovenu 2010. Nyní raději ukončili reprezentační kariéru.

Článek

Letos už se zdálo, že dlouholeté spory jsou u konce. Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) totiž pohrozil, že Češi nebudou moci startovat v Londýně, a přiměl tak Český paralympijský výbor (ČPV) přijmout Český svaz tělesné postižených sportovců (ČTPS) zpět za člena. S jeho předsedou Janem Nevrklou se bývalý výkonný šéf ČPV František Janouch rozhádal před více než sedmi lety, ČPV nepovažoval ČTPS za svého člena.

Vrchol funkcionářské arogance, zlobí se Lišková s Fraňkem

Podle všeho ale k letošnímu smíru došlo jen navenek. "Považovali jsme za samozřejmost, že se zlepší podmínky pro naši přípravu na Londýn. Opak je pravdou. Nedostali jsme peníze proto, že nemáme umístění ze soutěží, na které nás ČPV odmítl nominovat. To považujeme za vrchol funkcionářské arogance," napsali Lišková a Franěk v prohlášení s odkazem na Peking 2008 a Eindhoven 2010.

"Co odstavec prohlášení reprezentantů, to nepravdivé tvrzení. ČPV jim neznemožnil účast na paralympiádě v Pekingu ani na MS v roce 2010," reagovala výkonná předsedkyně ČPV Alena Erlebachová.

V dopisu ČPV z dubna 2010, který má ČTK k dispozici, se však mimo jiné píše: "Vaši žádost nominovat uvedené plavce vnímáme jako účelovou. Znáte náš postoj a víte, že ji zamítneme, protože váš svaz a jeho sportovce nepovažujeme za své členy. Nominaci shledáváme jako nedůvodnou."

Plavců se splněnými limity je víc než míst pro Londýn

Výsledky na těchto závodech byly jedinou možností, jak získat dotace od ČPV. Problémem je podle Liškové a Fraňka také skutečnost, že neznají přesná nominační kritéria. "Kritéria ČPV jsou veřejně přístupná na našich webových stránkách," namítla Erlebachová. Česká republika má ale na sedm získaných míst pro Londýn deset plavců se splněnými limity.

"ČPV mám neumožnil do dnešního dne přístup k financím, nemohli jsme absolvovat odpovídající přípravu, navíc nám nesdělil nominační kritéria, tudíž na svou snahu kvalifikovat se do Londýna rezignujeme," napsali plavci. "Nejsme jenom sportovci, ale jsme hlavně lidé a není nám jedno, v rámci jaké organizace bychom reprezentovali Českou republiku," dodali.

ČPV po "vyloučení" ČSTPS v roce 2005 vytvořil novou Asociaci tělesně handicapovaných sportovců, do níž ale odmítlo mnoho sportovců včetně Liškové a Fraňka přestoupit. Nyní díky zásahu IPC fungují pod křídly ČPV dvě organizace stejného druhu, které by se měly sloučit. K tomu však do paralympijských her nedojde.

Chtějí upozornit na problémy

Dvaatřicetiletá Lišková má stříbro z paralympijských her v Sydney 2000 a několik medailí z mistrovství Evropy. Byla také ve finále na hrách v Aténách. Franěk byl ve finále paralympijských her v Sydney i Aténách. "Náš krok není prázdným gestem, chceme upozornit na absurditu uspořádání Českého paralympijského výboru a nekompetentnost jeho představitelů," napsali plavci.

"Lituji toho, co se v minulosti v ČPV stalo, a již několikrát jsem požádala místopředsedkyni ČSTPS Radku Kučírkovou, aby sportovcům svého svazu vyřídila mou omluvu. Podle textu dnes zveřejněného prohlášení tak zřejmě ještě nestačila učinit," komentovala to Erlebachová.

Reklama