Hlavní obsah

Hvězdný boxer Pacquiao nečekaně ztratil titul mistra světa, přesto bral milióny

Las Vegas

Největší současná hvězda profesionální boxu Filipínec Manny Pacquiao utrpěl šokující porážku v souboji s Američanem Timothym Bradleym a přišel o titul mistra světa ve welterové váze organizace WBO.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Hvězdný boxer Manny Pacquiao (vlevo) se kryje před údery novopečeného šampióna Američana Timothy Bradleyho

Článek

Třiatřicetiletý Pacquiao prohrál poprvé po více než sedmi letech, když jeho soupeři přisoudili kontroverzní výhru na body. Dva sudí se přiklonili na stranu osmadvacetiletého Američana v poměru 115:113, třetí stejným poměrem přisoudil výhru favorizovanému Filipínci.

Filipínec se nemohl s výsledkem smířit

Pacquiao se stejně jako diváci v Las Vegas i řada expertů nemohl s výsledkem zápasu smířit. "Nedokážu si vybavit, jestli mě aspoň jednou pořádně trefil. Jsem si jistý, že jsem vyhrál. Zaslouží si ocenění možná za tři kola, kdy jsem odpočíval. Jinak jsem ho pořád bil," uvedl rozzlobeně první boxer v historii, jenž získal titul světového šampióna v osmi různých váhových kategoriích.

V jubilejním 60. utkání utrpěl filipínský národní hrdina teprve čtvrtou prohru, jinak má na kontě 54 vítězství a dvě remízy.

Podle statistiky televizní stanice HBO uštědřil Pacquiao 253 úderů, zatímco Bradley rozdal 159 ran. "Ti lidé vůbec nevědí, co provedli. Ještě nikdy jsem se za nějaký zápas tak nestyděl," uvedl na adresu bodových rozhodčích promotér Bob Arum, jenž má pod smlouvou oba sobotní soupeře.

Vítěz odjel v kolečkovém křesle do nemocnice

Bradley si udržel neporazitelnost v profiringu i po třicátém souboji a v životním zápase vybojoval 29. vítězství. I jeho výsledek překvapil. "Jsem v šoku," uvedl. "Možná v posledních pěti kolech jsem měl pocit, že bych mohl vyhrát," prohlásil Američan, jenž po zápase usedl do kolečkového křesla a zamířil na vyšetření do nemocnice s poraněnými kotníky, které si prý podvrtnul ve druhém kole.

Za duel inkasoval Bradley největší odměnu v kariéře pět miliónů dolarů. Poražený Pacquiao měl zaručenou prémii 26 miliónů dolarů a navíc obdrží podíl z vysílacích práv a ze vstupného.

Reklama

Související témata: