Hlavní obsah

Češi posbírali na domácím ME v aerobiku čtyři zlaté medaile

David Kroužel

Reprezentanti České republiky ve sportovním aerobiku, fitness a hip hopu získali na mistrovství Evropy v Praze čtyři zlaté medaile. Dvojice Sirotek, Šindelářová obhájili titul z loňského šampionátu v Italském Turíně. Své kvality potvrdily vítězstvím také osmičlenné týmy ve fitness (Aerobic Dancers Kladno).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ruský tým Our style soutěžil 9. června v Praze v kategorii Hip Hop na mistrovství Evropy v aerobiku organizace FISAF.

Článek

V individuálních kategoriích žen skončily Češky na dvou nejvyšších místech. Denisa Barešová předvedla skvělou formu a porazila svoji konkurentku Tamaru Jiříkovou. "Od mistrovství ČR jsem udělala velký skok, zlepšila jsem se jak v choreografii tak v trénincích a musím říci, že jsem byla s formou na mistrovství Evropy ve sportovním aerobiku a FISAF fitness týmech spokojená," hodnotila po závodu svůj výkon trojnásobná mistryně Evropy.

V mužské kategorii sportovního aerobiku vystoupal na nejvyšší stupeň vítězů finský závodník Juuso Väisänem. Jan Pochobradský, který patřil k favoritům na vítězství, skončil druhý. "Jsem spokojený se sestavou, s výsledkem rozhodně ne," vyjádřil se rozhořčeně Jan Pochobradský, který zároveň dodal: „Podle mě si chtějí prostě udržet závodníky a zvolili taktiku mít nějakou variabilitu zemí, které získají medaile," okomentoval rozhodnutí rozhodčích Pochobradský.

Páté vítězství Šindelářové a Sirotky

V párech porazila Pobřežní hlídka v podání Veroniky Šindelářové a Pavla Sirotka pár Komarov, Šmejkalová. Vítězové vládnou Evropě pátý rok po sobě, a přestože chtěli minulý rok ukončit kariéru, okolnosti je ještě přiměly naplno trénovat. "Přišla nabídka od Dukly a to je nabídka, která se neodmítá," vysvětluje Pavel Sirotek. Teprve letos vytvořený pár Komarov, Šmejkalová, však mohou být také spokojení, získali 2 medaile na velkých akcích za sebou – letos na MČR byli první.

V tříčlenných týmech si zlepšily chuť Tamara Jiříková s Klárou Bimbaumovou a Jindřiškou Pokornou, které nechaly halou rozeznít českou státní hymnu na počest jejich prvního místa. Na stupně vítězů je doprovodila ještě další česká výprava z Aerobic Junior Clubu Ivany Mrňákové.

OxyFan slavily stříbro

Ve stepu vyhrály Rusky z týmu Extreme. S minimálním bodovým odstupem se na stříbrnou pozici probojovaly OxyFan z České republiky. Ve fitness týmech získaly Češky první, druhé a čtvrté místo, bronz si odvezly závodnice z Ruska. V Hip Hop Unite se nejlépe umístil v juniorské kategorii tým Nextyle o.s. a to na čtvrtém místě. O medaile se dělilo především Rusko a Holandsko. Itálie však v juniorské kategorii Hip Hop Unite tyto taneční velmoci porazila.

Do České republiky zavítalo přes 800 závodníků z celé Evropy i daleké Austrálie. Jednalo se totiž o otevřené mistrovství neboli „open", při kterém se závodů můžou zúčastnit i země za hranicí Evropy. A že konkurence na říjnovém mistrovství světa v Nizozemsku bude opravdu veliká, ukázala australská závodnice Allira Bull, která se stala celkovou vítězkou kategorie sportovní aerobik. "Samozřejmě jsem Alliru Bull u nás chtěla porazit, abych viděla, že získat zlato na MS bude snazší. Teď vím, že to bude ještě dřina," přiznává Denisa nad výsledky soutěže open.

Mistrovství Evropy v aerobiku organizace FISAF:
Sportovní aerobik:
Muži: 1. Väisänen (Fin.), 2. Pochobradský (ČR), 3. Lesmann (Švýc.).
Ženy: 1. Barešová, 2. Jiříková (obě ČR), 3. Zimmermannová (Něm.)
Páry: 1. Šindelářová, Sirotek, 2. Šmejkalová, Komarov (všichni ČR), Labrancaová, Mancini (It.).
Týmy: 1. Birnbaumová, Prošková, Jiříková, 2. Samešová, Poulová, Cermanová (všechny ČR), 3. Spicerová, Botheová, Luckhardtová (Něm.).
Fitness týmy:
Aerobik: 1. Aerobic Dancers Kladno, 2. Aerobic Team Chuchle (oba ČR), 3. Scarlet Roses (Rus.).
Step: 1. Extreme (Rus.), 2. OxyFan (ČR), 3. Flamenko (Rus.).
Hip Hop: 1. Our Style, 2. Just Black (oba Rus.), 3. D-Crew (Niz.), ...6. Funky Dangers (ČR).

Reklama