Hlavní obsah

Slavný kubánský boxer Stevenson zemřel v 60 letech na infarkt

Slavný kubánský boxer Teofilo Stevenson v 60 letech zemřel. Podle médií v pondělí podlehl infarktu. V těžké váze získal Stevenson v Mnichově 1972, Montrealu 1976 a Moskvě 1980 tři zlaté olympijské medaile a byl považován za jednoho z nejlepších amatérských boxerů všech dob.

Foto: Enrique de la Osa, Reuters

Bývalý kubánský boxer Teofilo Stevenson

Článek
Fotogalerie

Kubánec s drtivou pravačkou, ale zároveň s brilantní technikou a gentlemanským vystupováním, odmítal přestup do profesionálního ringu, i když mu promotéři v sedmdesátých letech nabízeli za souboj s tehdejším mistrem světa Muhammadem Alim pět milionů dolarů.

To by však znamenalo opustit Kubu, kterou Stevenson miloval. "Co je milion dolarů proti lásce osmi milionů Kubánců?" řekl tehdy na vysvětlenou.

Stal se druhým boxerem v historii, který získal třikrát olympijské zlato. Před ním to dokázal jen Maďar László Papp, po něm Stevensonův krajan Félix Savón. O další medaile ho zřejmě připravily kubánské bojkoty her v Los Angeles 1984 a v Soulu 1988.

Po skončení aktivní kariéry se trojnásobný amatérský mistr světa Stevenson stal trenérem, pracoval také jako viceprezident kubánské boxerské federace.

Reklama