Hlavní obsah

Zápasník Švec nejspíš ukončil kariéru, chce být národním koučem

Praha

Nejúspěšnější český zápasník posledních let Marek Švec na 99 procent ukončil kariéru. Dvojnásobný stříbrný medailista z mistrovství světa se i kvůli zranění lokte nedostal na nadcházející olympijské hry do Londýna a na podzim se bude ucházet o post reprezentačního trenéra.

Článek

Devětatřicetiletý Švec plánoval, že zakončí kariéru na londýnských hrách. Loni ale nevybojoval účast na mistrovství Evropy ani na světě a do letošních bojů o letenky na hry pod pěti kruhy nezasáhl kvůli zraněnému levému lokti z ME v Srbsku.

Na otázku ČTK, jestli to znamená konec kariéry, Švec odpověděl: "Vypadá to, že jo. Metou byla olympiáda, kde jsem to chtěl zakončit, ale to se nepovede."

Na žíněnku se Švec ale možná vrátí. Chce se důstojně rozloučit. Na březnovém ME v Srbsku totiž vypadl v prvním kole po 40 vteřinách boje s prolomeným loktem. "Chci ze světové žíněnky odejít se ctí a ne jako spráskaný pes," řekl Švec.

Jeho případné loučení na ME či MS bude ale záležet na podzimním výběrovém řízení kouče reprezentace, do kterého se přihlásí. "Když projdu, tak tohle padá. Přece nebudu nominovat sám sebe," řekl Švec, který je od června koučem v Olympu.

Zápasu by chtěl Švec z pozice trenéra pomoci a touží vychovat svého nástupce. "Chtěl bych připravit kluky, aby byli úspěšní. Dostat je na olympiádu do Rio de Janeira za čtyři roky a jet tam s nimi jako trenér," zasnil se Švec.

Sám startoval na hrách pod pěti kruhy třikrát. Začal v Atlantě 1996 (osmé místo), v Sydney 2000 byl osmnáctý, do Atén nejel kvůli vyhřezlé ploténce a největšího úspěchu dosáhl v Pekingu 2008.

V Číně měl Švec před čtyřmi lety na dosah medaili. V utkání o bronz však nestačil na Asseta Mambetova z Kazachstánu a dělil se o páté místo. "Pocity mám pořád smíšené. Už jsou to čtyři roky a pořád se to ve mně pere. Mám velkou radost, že jsem byl tak vysoko, ale kazí to fakt, že chyběl malý krůček k bronzu," řekl.

Medailí z vrcholných událostí má ve své sbírce jinak dost. Na mistrovství světa v Gävle 1998 získal stříbro a stejný kov přivezl i z MS 2006 v čínském Kuang-čou. Bronzové medaile získal dvakrát na mistrovství Evropy a jednou na MS.

"Nejvíc mám v mysli stříbro z Gävle, protože bylo první," řekl Švec. Druhé stříbro vybojoval v Číně a finále s Estoncem Heikim Nabim prohrál jen těsně. "Jenom díky tomu, že padl los pro něj. Jsem přesvědčený, že kdyby padl v třetí periodě pro mě a musel útočit on, že by taky nic neudělal a já bych byl mistrem světa," řekl Švec.

Od zápasu jednou Švec nejspíš odejde úplně. "V nejbližší době bych u něj chtěl určitě zůstat, ale nechci tomu věnovat absolutně celý život," řekl Švec.

Reklama