Hlavní obsah

Olympijská pochodeň v Londýně zavítá i do Buckinghamského paláce

Londýn

Štafeta s olympijskou pochodní navštíví den před zahájením her v Londýně na své pouti i sídlo královny Alžběty II. Buckinghamský palác nebo rezidenci ministerského předsedy Davida Camerona v proslulé ulici Downing Street.

Foto: Toby Melville , Reuters

Olympijská pochodeň pro hry v Londýně

Článek

Oheň si má 26. července postupně předat 175 nositelů pochodně, kteří ho přepraví z oblasti Camden na severu Londýna až do Westminsteru. Pochodeň kromě těchto míst navštíví i slavnou katedrálu svatého Pavla, Shakespearovo divadlo Globe a kolem útulku pro psy a kočky v Battersea se dostane až k White City, kde stál stadion, který hostil olympiádu v roce 1908.

Následující den už je na programu slavnostní zahájení s tříhodinovým ceremoniálem nazvaným Zázračné ostrovy, který přijde pořadatele na 27 milionů liber (857 milionů korun). Za oficiálně zahájené prohlásí hry sama královna Alžběta II.

Na stadionu by navíc neměla být z rodiny zdaleka sama. Její dcera princezna Anna je prezidentkou Britské olympijské asociace, vnučka Zara Phillipsová pak bude dokonce aktivní účastnicí soutěží, neboť se dostala do nominace britského týmu v jezdectví.

V současnosti je pochodeň ve Skotsku na cestě okolo Velké Británie.

Reklama