Hlavní obsah

Češi skončili na ME v lakrosu devátí

Ondřej Mika

Čeští lakrosisté jasně vyhráli na lakrosovém mistrovství Evropy ve skupině o 9.–12. místo nad Walesem 15 : 7 a deklasovali Slovensko 19 : 0. Získali tak deváté místo. Na celém turnaji neprohráli v základní hrací době a ke čtvrtfinále je dělil jen krapítek štěstí.

Foto: Ondřej Mika

ME v lakrosu, ČR vs. Wales

Článek
Fotogalerie

První gól zápasu vstřelil proti Walesu už v první minutě soupeř, ale český tým to nerozhodilo a ve 4. minutě Dominik Pešek vyrovnal. V 10. minutě dostal Walesany do vedení Ryan Walker, Češi pak ale ovládli hřiště a drželi míč v útoku. Jiří Loskot, Jakub Nosek a Jamie Plunkett vypracovali během první čtvrtiny důležitý obrat ve skóre – 4 : 2.

I ve druhé čtvrtině byla česká převaha jasná. Češi Walesany svírali v obraně, té v dusném počasí, které v Amsterdamu panovalo, docházely síly a náš tým postupně zvyšoval náskok. Druhou čtvrtinu vyhráli Češi 4 : 1 a celkový rozdíl byl už pět gólů, i když ani to ještě nemusí v lakrose nic znamenat.

Walesani ale už sílu na vzkříšení nenašli a obraz hry byl stejný i po celou třetí čtvrtinu, v níž Češi vyhráli 5 : 2. V závěrečném dějství pak oba týmy přidaly po dvou brankách.

Jakub Nosek, Jan Adamiec a Jamie Plunkett dali po třech gólech, Dominik Pešek skóroval dvakrát. Dobrý výkon předvedl mladý brankář Jakub Mareš, který nahradil zraněného Tommyho Kralovence. Pro Mareše je ME cennou zkušeností před nadcházejícím juniorským mistrovstvím světa, které se hraje v červenci ve finském Turku a kde bude brankářskou jedničkou.

Nečekalo se, že Slováci by měli být silným soupeřem, ale takto jednoznačné vítězství asi nepředpokládal nikdo. Češi Slováky nepustili takřka k ničemu a to málo zlikvidoval výborný Jakub Mareš. Dvakrát mu pomohlo břevno. Češi si v poklidu dokráčeli k devátému místu.

„S kýmkoliv z horní osmičky, možná s výjimkou Anglie, můžeme hrát vyrovnané zápasy, Izrael bychom určitě porazili, nahoru ho vynesl jen a jen hrací systém turnaje." hodnotí výkon českého týmu kouč Jan Barák. „Tým nás velmi potěšil, hlavně obránci překonali naše očekávání a od většího úspěchu nás dělil jen nepatrný krůček."

V prvním semifinále porazila Anglie Nizozemsko 14 : 5 a jejím soupeřem na cestě k obhajobě titulu bude vítěz duelu Švédsko – Irsko. O páté hraje Německo se Skotskem a v době psaní zprávy vede výrazným rozdílem, o sedmé se utká Finsko s Izraelem.

Česká ženská reprezentace bude hrát o účast v zápase o páté místo s Nizozemskem.

Podrobné výsledky a statistiky z ME najdete na stránkách http://www.ec12lacrosse.com/en, český tým můžete podpořit i na jeho facebookové stránce týmu. Zápasy jsou k vidění na www.247.tv.

Reklama