Hlavní obsah

Olympiáda podle Camerona přinese Británii 13 miliard liber

Olympijské hry v Londýně přinesou britské ekonomice v nejbližších čtyřech letech přes 13 miliard liber (417 miliard korun). Dnes to podle agentury Reuters prohlásil britský premiér David Cameron. Příjmy z olympiády by tak měly podstatně přesáhnout státní náklady na její pořádání, které dosáhly devíti miliard liber.

Foto: Red Bull

Ilustrační foto

Článek

Cameron označil olympiádu za jedinečnou příležitost ukázat Británii jako místo, kde obchodovat. Vláda proto pořádá v době konání her několik schůzek významných představitelů průmyslu.

"Jsem si jistý, že britská ekonomika může v nadcházejících čtyřech letech získat více než 13 miliard liber jako přímý důsledek pořádání olympiády," řekl premiér. "Když započítáte i zisky ze stavebnictví (v souvislosti s hrami), celkový zisk bude ještě větší."

Bankovní ústav Lloyds Bank tento týden zveřejnil ještě optimističtější předpověď hospodářského dopadu her. Podle banky přinesou olympijské hry britské ekonomice do roku 2017 dokonce 16,5 miliardy liber. Největší přínos budou mít z olympiády stavebnictví a cestovní ruch.

Podle ekonomů může pořádání her přinést hostitelské zemi krátkodobé zisky. Celkový dopad ale odborníci označují za relativně malý a upozorňují, že vliv pořádání olympiády mohou snadno zastínit dlouhodobé hospodářské trendy.

Reklama