Hlavní obsah

Zpětné testování odhalilo až pět podezřelých vzorků z OH 2004

Mezinárodní olympijský výbor v rámci zpětného testování vzorků z olympiády v Aténách narazil až na pět podezřelých výsledků. Vyšetřování vzorků z roku 2004 může vyústit ve zpětné potrestání sportovců.

Článek

MOV má osmiletou lhůtu, během níž mohou být odebrané vzorky uchovávány předtím, než budou zničeny. Podle předsedy lékařské komise MOV Arneho Ljungqvista zpětné testování stovky vzorků v laboratoři ve švýcarském Lausanne odhalilo až pět možných dopingových případů. Komise nálezy posuzuje a rozhoduje, zda přistoupí i k analýze B-vzorku.

Ljungqvist nechtěl prozradit, u kterých sportovců či sportovních odvětví se podezření objevila. "Jsou to pouze potenciálně pozitivní výsledky. Nakonec můžou být pozitivní dva, jeden nebo žádný. Záleží to na tom, zda se potvrdí náš výzkum," řekl.

Na případnou analýzu B-vzorku má MOV čas do 29. srpna, kdy oficiálně skončily hry v Aténách. "Už nám moc času nezbývá," přiznal časovou tíseň Ljungqvist.

Mezinárodní olympijský výbor už dříve znovu zkontroloval vzorky ze ZOH 2006 v Turíně a OH 2008 v Pekingu. Zatímco výsledky ze zimních her byly negativní, pekingské testy přinesly pět přistižených sportovců na látku CERA, což byl vylepšený krevní doping EPO. Na základě toho například přišel bahrajnský atlet Rašíd Ramzí o zlato z běhu na 1500 metrů.

Reklama