Hlavní obsah

České olympijské legendy pojedou fandit do Londýna

Návrat do dob aktivní kariéry nachystal Český olympijský výbor (ČOV) a společnost Sazka pro bývalé vítěze her. Na jejich náklady se podívají na čtyři dny do Londýna a budou fandit svým nástupcům.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Diskař Imrich Bugár a běžkyně Jarmila Kratochvílová na úterní tiskové konferenci Českého olympijského výboru a společnosti Sazka.

Článek

Do města nad Temží mimo jiné přijedou úspěšné gymnastky - sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská a Věra Růžičková, která vybojovala zlato právě v Londýně před 64 lety. "Moc se na olympiádu a její atmosféru těším, bude to obrovský zážitek, protože to je po tak dlouhé době," řekla Růžičková na tiskové konferenci.

Z dalších olympijských vítězů do Londýna přijedou například bývalá atletka Miroslava Hübnerová-Rezková (skok do výšky/Mexiko 1968), veslaři Jan Jindra a Karel Mejta (Helsinky 1952), úspěšní fotbalisté Jindřich Svoboda a Jaroslav Netolička (Moskva 1980) či skokanka do vody Milena Duchková (Mexiko 1968).

Kůrka se těší na Emmons

Chybět nebude ani střelec Jan Kůrka, olympijský vítěz z Mexika 1968, který se těší hned v prvním dnu her na obhajobu zlata Kateřiny Emmons. "Jsem šťastný, už jsem si totiž ani nemyslel, že budu moci jet, takže si toho moc cením," uvedl Kůrka.

Mezi pozvanými jsou rovněž atleti Jarmila Kratochvílová, Šárka Kašpárková a Imrich Bugár nebo tenistka Helena Suková. "Těším se samozřejmě hlavně na atletiku. Viděla jsem dokument o stavbě stadiónu a asi se z něj nehnu," řekla Kratochvílová. "Já jsem ráda, že se tenis hraje v posvátném Wimbledonu," těšila se Suková.

Bugár měnil lístky

Bugár litoval, že přiletí až den po diskařské olympijské soutěži, a také plánoval sledovat hlavně atletiku. Dokonce kvůli královně sportů měnil lístky. "Měl jsem vstupenky na finále fotbalu ve Wembley, ale ve stejný den hází Víťa Veselý (oštěpař), tak jsem to vyměnil. A taky se podívám na volejbal," řekl Bugár.

Pobyt legend v Londýně hradí Sazka, sázková kancelář a. s., nástupkyně Sazky, v které byl český sport majoritním akcionářem, ale přišel o ni. "Český olympijský výbor vnímáme jako zastřešující a přemýšlíme o společných aktivitách. Víme, že stávající prostředí je nefunkční, a hledáme cesty k rozvoji sportu a jeho podpoře," řekl Kamil Ziegler, generální ředitel Sazky, sázková kancelář a. s. "Věřím, že to nebude poslední bod spolupráce s ČOV," uvedl předseda ČOV Milan Jirásek.

Reklama

Související témata: