Hlavní obsah

Trenér Hůla si čistil hlavu na posedu, ale na divočáky se jen díval

Karel FeltPrávo

Zatímco trenér brokové disciplíny skeet Jan Hůla odletěl v úterý do Londýna, aby svým dvěma svěřencům vytvořil na místě patřičné zázemí, třiačtyřicetiletý Jan Sychra a dvacetiletý Jakub Tomeček pálí stovky patron v Brně, kde speciálně kvůli olympionikům postavili vysokou zelenou konstrukci, před jakou se bude střílet v Londýně.

Foto: Karel Felt, Právo

Skeetař Jan Sychra jede už na čtvrtou olympiádu.

Článek
Fotogalerie

„Jsme si vědomi, že do skeetu jsou vkládány nemalé medailové naděje, proto jsme se snažili udělat opravdu maximum pro úspěch. Včetně té zelené stěny, aby si na ni střelci zvykli. Je to především kvůli očím, hledajícím terče v prostoru,“ vysvětlil Jan Hůla.

Zatímco Sychra odletí ve čtvrtek na svoji čtvrtou olympiádu, Tomeček bude mít pod pěti kruhy premiéru. „Tihle dva si účast v Londýně vystříleli a dokazují, že jsou u nás nejlepší. Honza formu trochu hledá, ale Jakub potvrzuje i mezi seniory, že je ohromným talentem, který může střílet ještě dvacet let,“ řekl o svých svěřencích Hůla. Závod je čeká poslední dva červencové dny.

Hůla závody hodně prožívá, cítí velkou odpovědnost, proto potřebuje občas na pár hodin vypnout... „V neděli večer už jsem byl hodně nervózní. Pořád jsem přemýšlel, abych něco nezapomněl a jestli jsem klukům jasně řekl, co mají v Brně v mé nepřítomnosti dělat. Tak mě manželka poslala do lesa, abych si vyčistil hlavu. Seděl jsem na posedu, pozoroval jelena, daňka, srnčí i divočáky se selaty, ale pušku jsem nezvedl. Jen jsem se díval a bylo mi fajn,“ prozradil trenér, který je také myslivcem.

Sychra možná naposledy

Zkušený Jan Sychra před svojí čtvrtou olympiádou žádnou nervozitu necítí... „Taková ta správná přijde až tam. Ale myslím si, že není nic, co by mě mělo na atmosféře Her překvapit. Spíš na střelnici, kde v dubnu při Světovém poháru lilo a fučelo. Snad bude lépe, protože počasí by mohlo výsledky hodně zamíchat,“ přemýšlel nahlas.

„Tohle bude asi moje poslední olympiáda a já na ni jedu s tím, že jsem udělal maximum, aby dopadla dobře. Se stejným pocitem se chci i vracet, ale o výsledku teď opravdu nepřemýšlím. Vždyť tam bude nejméně třicet borců, kteří mají reálnou šanci na medaili a rozhodnou opravdu ty dva konkrétní dny,“ dodal s tím, že medailového snu se nevzdává, i když letos nemá nijak excelentní formu. „To se ale dokáže změnit jediným závodem, když se povede jeho začátek,“ zdůraznil Sychra.

Tomeček myslí na finále

Ani Jakub Tomeček se první olympiádou tolik netrápí. „To bych se musel zbláznit. Určitě na mne tréma dolehne v Londýně, ale to je normální. Zatím trénujeme v Brně a závod je daleko. Technicky jsem na tom dobře. Vím o každé ráně i o každé chybě, a proč jsem ji udělal. Většinou to je chvilková ztráta koncentrace, ale žádné problémové stanoviště nemám. Povzbuzující je, že jich moc není. Podle pocitů střílíme s Honzou denně sto padesát až dvě stě padesát ran. Když to jde hladce, je jich méně, v opačném případě víc,“ říkal spokojený Jakub Tomeček.

Od kolegy Sychry dostal už také spoustu rad. „Ptal jsem se, co všechno s sebou, jak to je při olympiádě s pitím, jestli si mám vézt svoje iontové nápoje nebo tam budou nějaké oficiální a podobně. O výsledku nepřemýšlím. Vždycky chci být co nejlepší. Když by vyšlo finále, což je moje přání, bylo by to super. V něm ať se děje vůle Boží,“ pravil zdravě sebevědomý mladík, který ač věkem ještě junior, už trefuje medaile i na seniorských závodech.

Reklama