Hlavní obsah

Lezec Mrázek sahá po triumfu v SP, vyhráno ale ještě nemá

PRAHA

V jednom kole je během posledního měsíce český sportovní lezec Tomáš Mrázek. Vedoucí závodník Světového poháru v lezení na obtížnost absolvoval během října tři závody, v nichž neskončil hůř než na třetím místě. V závěru sezóny jej ještě čekají dva podniky, které by mu měly otevřít cestu k naplnění životního snu - celkovému vítězství ve Světovém poháru.

Foto: Boulder

Tomáš Mrázek

Článek

Dvaadvacetiletý český reprezentant se na začátku října radoval z vítězství v Šanghaji, kde potvrdil předchozí triumf ze španělské Marbelly. V následujících dvou závodech na nejvyšší příčku nedosáhl. V italské Aprice, stejně jako o týden později ve francouzském Valence, zvítězil letošní největší Mrázkův soupeř Francouz Alexandre Chabot.

"V Aprice jsme oba s Alexem vylezli nejvýš a o vítězi mělo rozhodnout superfinále. Rozhodčí ale uznali jeho poslední tečovaný chyt za držený a na mě tak zbylo druhé místo," přiblížil brněnský rodák rozuzlení závodu v rozhovoru pro Sport.cz.

"Shodou okolností měl osud závodu v rukou stejný rozhodčí, který mě diskvalifikoval na letošním evropském šampionátu," připomněl Mrázek nepříjemnou zkušenost z kontinentálního mistrovství v italském Lecce.

Mrázek nebo Chabot?

O uplynulém víkendu se světová špička sešla ve Valence. "Závody ve Francii měly velmi dobrou úroveň. Pořadatelé připravili poměrně komplikované cesty, takže ve finále kromě mne a Chabota chyběla většina favoritů. Bohužel se mi ve finále podařilo vyrobit technickou chybu a skončil jsem tak třetí," poznamenal Mrázek.

O vítězi Světového poháru se bude rozhodovat mezi českým závodníkem a Francouzem, nikdo další už do pořadí v čele série nezasáhne. Mrázek má před závěrečnými dvěma podniky v Brně (12. - 13. listopadu) a Kranji ve Slovinsku (20. - 21. listopadu) na svého pronásledovatele náskok 114 bodů.

Za vítězství se přitom uděluje 100 bodů, druhý bere o dvacet bodů méně, třetí 65 bodů, čtvrtý pak 55, pátý 51. Celkem se přitom boduje třicet míst.

"Škoda, že se v letošním roce začalo uplatňovat pravidlo o škrtání dvou nejhorších výsledků. Bývalo by mi na celkové vítězství stačilo být na obou závodech do desátého místa. Takhle to bude otevřené až do úplného konce," tuší tuhý boj Mrázek, jemuž by celkový triumf ve Světovém poháru zajistilo jediné vítězství.

Únavu necítí

Říjen byl pro jedničku českého lezení hodně náročný, únavu ale necítí. "Letošní ročník Světového poháru se mi daří držet vyrovnanou výkonnost a ani v závěru seriálu unavený nejsem. Navíc mám obrovskou motivaci, vždyť přede mnou se českému lezci nepodařilo vyhrát ani světový závod, natož pak celou sérii," připomněl svůj sen loňský mistr světa.

Sám ale ví, že vyhráno zdaleka nemá. "Trochu mě teď nalomilo, jak se mi Chabot po dvou vítězstvích za sebou přiblížil. Taky doufám, že se mi podaří vyrovnat s domácí atmosférou v Brně, loni v Praze jsem to psychicky úplně nezvládl," podotkl Mrázek, na nějž při loňském dostaveníčku v pražské Ruzyni zbylo šesté místo.

"Alex ale zase na rozdíl ode mne potřebuje vlastně oba závody vyhrát, takže psychický tlak se vyrovnává," uzavřel nejlepší český lezec současnosti.

Reklama