Hlavní obsah

Po 11 dnech útrap vrchol Nanga Parbatu v kapse. Plány Čechů ale vyšly jen z poloviny

Byl to comeback naruby. Čeští horolezci Marek Holeček a Zdeněk Hrubý po loňském nadějném pokusu o prvovýstup spektakulární Rupálskou stěnou na vrchol Nanga Parbatu (8 125 metrů) znovu přijeli do západního Himálaje s cílem vytyčenou linii dokončit. Nakonec ale zůstali „pouze“ u aklimatizačního výstupu Kinshoferovou cestou v Diamírské stěně, kterou prostoupili až na vrchol deváté nejvyšší hory planety jako první lidé po třech letech.

Foto: archiv Marka Holečka

Jižní stěna Nanga Parbatu - Rupálská stěna - v celé své kráse. Hlavní cíl expedice Marka Holečka a Zdeňka Hrubého ale nakonec zůstal nedotčen.

Článek

Rupálská stěna, téměř pětikilometrová zeď, která nemá nikde na planetě konkurenta, oběma dobrodruhům učarovala. Loňská expedice na Nahou horu ale ukázala nedostatečné možnosti aklimatizace z jižní strany. Proto byl plán pro letošní expedici s názvem Wild Choice - Comeback jasný: aklimatizační výstup Diamírskou stěnou Kinshoferovou cestou, která je dnes považována za obvyklou výstupovou trasu, a poté přesun pod jižní stěnu a pokus o dokončení prvovýstupu. Aklimatizace měla současně sloužit k přípravě a zabezpečení plánovaného sestupu směrem do Diamírské doliny, protože obtížnost Rupálské stěny cestu dolů značně komplikuje.

Plány jsou ovšem jedna věc, hrátky přírody druhá. A Češi záhy po příchodu do základního tábora pod Diamírem začali tušit, že cesta k vrcholu nebude „pouhá" aklimatizační vycházka. „Příjemné zjištění na nás (v základním táboře) čekalo v podobě, že jsme zde sami, a do konce naší výpravy se v tomto duchu nic nezměnilo. Na druhou stranu tři roky žádná výprava Kinshoferem neprostoupila a za tuto dobu nebylo vylezeno výš než do sedmi tisíc metrů. Sněhové podmínky ve vyšších partiích byly katastrofální. Nad 6000 metrů po kolena a místy po pás. Expediční lezení, které mělo šetřit síly, jsme museli vzdát v 5800 metrech," uvedl na webu Českého horolezeckého svazu Holeček.

Méně zkušení parťáci obou horolezců, kteří se měli na výstupu Diamírskou stěnou také podílet, byli v postupu pomalejší a úderná dvojice se proto rozhodla spolehnout sama na sebe. „Kluci s námi bohužel nesladili krok. V samotném výstupu chyběl téměř jakýkoliv fixní materiál či materiál z předchozích expedic. Naše vlastní zásoby v poměru toho, co bychom museli zajistit svépomocí, se daly označit za nedostatečné, respektive spíše úsměvné. Vsadili jsme vše na jednu kartu a nabalili se Zdeňkem batoh na dost riskantní pokus. Neměli jsme dostatečnou aklimatizaci, žádnou podporu za sebou ani před sebou," líčil Holeček.

Nakonec se Češi rvali s Diamírskou stěnou skoro dva týdny. Úspěšně. „Po jedenácti dnech strávených v západní stěně Nangy, se vracíme do base campu i s vrcholem. Nicméně fyzický fond včetně psychického byl zralý na kompletní repasi. Následně nato vzala za své představa o další pokračování nás dvou v Rupálské stěně," podotkl Holeček.

Smělé plány ostřílené dvojice tak ani napotřetí nevyšly zcela podle představ. V roce 2009 se Holeček s Hrubým pokusili o prvovýstup jihozápadní stěnou na vrchol Gašerbrumu I (8068 metrů), Hurbého nečekaná indispozice v podobě prasklých žaludečních vředů změnila výstup v 7500 metrech v boj o holý život. Loni upřeli pozornost k legendami opředené Rupálské stěně Nanga Parbatu, Hrubý ale kvůli zánětu šlach a poranění paže nemohl svého parťáka při výstupu podporovat a Holečkovo sólo zastavila v 7200 metrech nepřízeň počasí v podobě čerstvé sněhové nadílky.

Reklama