Hlavní obsah

VIDEO: Když jsem byl v Londýně, všechno jsme prohráli. Ještě že jsem odjel, oddechl si Klaus

Michal OsobaPrávo

Vedle Katedrály svatého Víta a dalších dominant Hradčan pořídili ve čtvrtek po poledni zahraniční turisté na Pražském hradě ještě vzácnější fotografie. K jejich neskrývanému úžasu se před nimi promenovala s cennými kovy na krku desítka medailistů z olympijských her v Londýně, které krátce předtím přijal prezident Václav Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus přivítal na Pražském hradě medailisty z olympiády v Londýně. Na snímku gratuluje zlaté veslařce Mirce Knapkové.

Článek

Olympionici na hradě

Sportovní dresy vyměnili za slušivé obleky, armádní uniformy a v případě skifařky Mirky Knapkové i za elegantní červené šaty a vysoké podpatky. Ve Společenském sále Pražského hradu je prezident nejprve uvítal, pogratuloval k úspěchům a pak s nadsázkou zmínil i svůj příspěvek k londýnské bilanci.

„Myslím, že nejlepší, co jsem mohl udělat, bylo, že jsem Londýn po třech dnech opustil, protože za ty tři dny jsme úplně všechno prohráli,“ s úsměvem prohlásil Klaus, jenž na vlastní oči sledoval úvod olympijských her.

„Ale napjatě jsem sledoval i další přenosy, například poslední zlato jsem prožíval na volejbalovém turnaji v Dřevěnicích, kde vám všichni moc fandili,“ obrátil se olympijského vítěze na horských kolech Jaroslav Kulhavého.

Synek stříbro zapomněl

Všichni medailisté, s nimiž na Hrad dorazili i jejich trenéři a vlajkonoš české výpravy, badmintonista Petr Koukal, dostali od prezidenta pamětní medaile i osobní dopisy, čtyřem úspěšným ženám budou doručeny později.

Atletky Barbora Špotáková a Zuzana Hejnová totiž ve čtvrtek večer závodí na Diamantové lize v Lausanne, tenistky Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou zase sbírají úspěchy na zámořských turnajích. „Lucii můžu pak medaili předat osobně, když jsme ve stejném klubu,“ usmíval se prezident republiky i tenisového klubu I. ČLTK.

Klaus převzal od předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska knihu o londýnských hrách, následovala společná fotografie s medailemi. Jen stříbrný skifař Ondřej Synek si ji nevzal. „Zapomněl jsem ji, doma byl ráno hrozný shon,“ omlouval se veslař, jenž už má od pondělí doma z porodnice manželku se synem Matyášem.

Hradilek by si troufl i na politickou debatu

Poté Klaus ještě zhruba půl hodiny debatoval mimo dohled médií s úspěšnými sportovci a jejich trenéry. „Mně říkal, jak je rád, že jsem to odstartoval,“ přiznával vodní slalomář Vavřinec Hradilek, jehož stříbro bylo první českou medailí z Londýna. „Ale klidně bych se s ním pustil i do politické debaty,“ ujišťoval s úsměvem.

„Ptal se nás třeba na zážitky z olympijské vesnice,“ prozradil kajakář Daniel Havel. „Bylo vidět, že je se sportem hodně obeznámený a sledoval to,“ přitakával jeho parťák z bronzového čtyřkajaku Jan Štěrba.

Kolotoč společenských povinností neustával, úspěšní olympionici se z Hradu přesouvali na přijetí za ministrem školstvím.

Reklama