Hlavní obsah

Film, sport, zpěv. Horolezecký festival otevírá brány 29. ročníku

Pavel NovotnýSport.cz

Poslední srpnový víkend je tradičním datem pro Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují a tradiční akce pro milovníky hor a sportů v přírodě již ve čtvrtek večer otevře brány 29. ročníku. Na plátně bude usilovat o festivalové vavříny celkem 34 snímků, samozřejmě ale nechybí také bohatý doprovodný program.

Foto: Sport.cz

Ceny pro vítěze Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují.

Článek

Celková stopáž filmového materiálu vybraného do hlavní soutěže činí bezmála sedmnáct hodin. Nejčastější zastoupení mají ve výběru tvůrci z České republiky, nejdelší cestu absolvovaly filmy z Austrálie, Argentiny a Brazílie. O rozdělení populárních sošek Boryše, které se udělují vítězům jednotlivých kategorií, bude rozhodovat čtyřčlenná porota, v níž usedne režisérka chorvatského původu Andrea Majstorovičová, polský horolezec a filmař Dariusz Zaluski, německý režisér Michael Pause a horský vůdce a fotograf Pavel Žofka.

V programu festivalu nechybí tradiční a oblíbené přednášky osobností horolezeckého sportu. Letos na festivalu vystoupí účastník jedné z prvních českých himálajských expedic Ivo Sedláček, významný československý horolezec 70. Let Ivan Fiala či Radek Jaroš s Janem Trávníčkem, jimž se letos podařilo vystoupit na Annapurnu. Světovou scénu bude reprezentovat španělská specialistka na lezení velkých stěn, tzv. bigwallů, Sílvia Vidalová.

Na své si přijdou i příznivci sportovních aktivit. Pro pasivní diváky bude lákadlem závod mistrovství ČR v boulderingu (v sobotu kvalifikace, finále od nedělního rána), na vlastní kůži pak bude možné otestovat schopnosti v netradičních lezeckých disciplínách či absolvovat tradiční nedělní Bufo Cross - běh Teplickými skalami. A nechybí ani večerní hudební produkce, letošním lákadlem je sobotní vystoupení skupiny Laura a její tygři.

Reklama