Hlavní obsah

VIDEO: Hodinářská práce. Protézy a vozíky paralympiků seřizuje armáda mechaniků

Již dnes večer vzplane nad Londýnem další olympijský oheň, resp. oheň XIV. paralympijských her. Sportovní svátek handicapovaných sportovců potrvá do 9. září a ve dvaceti sportovních odvětvích bude rozděleno 503 sad medailí. Podívejte se na video poodhalující zákulisí sportu postižených sportovců a jemnou práci mechaniků, kteří pro reprezentanty připravují protetické pomůcky a vozíky.

Technici připravují protézy a vozíky pro sportovce na paralympiáduVideo: Reuters

 
Článek

Technici a mechanici patří k handicapovaných sportovcům stejně jako trenéři, lékaři a fyzioterapeuté. A na paralympiádě je jich potřeba dvojnásob, takže není divu, že jedou prakticky nonstop. "Denně uděláme až stopadesát oprav a úprav různých pomůcek. Dohromady očekáváme na dvacet tisíc oprav, proto budeme mít svoje stany i na sportovištích," vysvětlil šéf technického zabezpečení her Peter Franzel.

Paralympiády v Londýně se zúčastní celkem 4280 sportovců ze 166 zemí, český tým čítá 47 reprezentantů, kteří budou obhajovat 27 medailí z Pekingu. Nejžhavějším želízkem bude cyklista Jiří Ježek, který z Číny přivezl hned čtyři cenné kovy: dvě zlata, stříbro a bronz.

Rekordní bude v Londýně účast žen - organizátoři jich registrují celkem 1513, což je o 130 víc než před čtyřmi lety v Pekingu. Dva sportovci pak prožijí atmosféru her v Londýně podruhé během jednoho měsíce. Mezi „zdravými" již závodili jihoafrický atlet Oscar Pistorius a stolní tenistka Natalia Partyková z Polska.

Reklama