Hlavní obsah

Nezmar! Téměř šedesátiletý žokej Váňa znovu trénuje na Velkou Pardubickou

Praha

Legendární žokej Josef Váňa dělá v těchto dnech všechno pro to, aby se 13. října postavil na start tradičního překážkového dostihu Velké Pardubické a zaútočil na své deváté vítězství, čtvrté v řadě v sedle hnědáka Tiumena. Váňa si přitom na konci dubna zlomil stehenní kost a byl na operaci. Nyní trénuje a dnes také poprvé zhlédl dokumentární hraný film, který o něm rok a půl natáčel režisér Jakub Wagner.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Žokej Josef Váňa před novinářskou projekcí dokumentárního filmu Váňa s podtitulem Největší závod je život sám.

Článek

Váňa, který 20. října oslaví šedesáté narozeniny, se posadil do sedla už dva týdny po lékařském zákroku a v těchto dnech jezdí tři až čtyři koně denně. Za pár týdnů chce jet i první dostih a Velkou Pardubickou by rád absolvoval už pošestadvacáté. "Uvidím, ale dělám pro to všechno, aby byl v cajku," řekl při dnešní novinářské projekci filmu Váňa. "Když nebudu, tak tam ostudu dělat nepojedu," měl jasno.

První dostih ještě odložil

Jeho aktuální rozpoložení je dobré. Jízda na koni mu problém nedělá, bolesti ale ještě cítí při fyzické přípravě. "Situace je ale dobrá, už jsem chtěl jet dostih minulý týden, ale dám si ještě chvíli čas na přípravu," uvedl. "Pojedu na Tiumenovi, ale samozřejmě nevylučuji, když všechno nebude OK, že se na to vykašlu," prohlásil slavný žokej.

Jediným koněm, který dosud ve Velké pardubické zvítězil čtyřikrát, je fenomenální ryzák Železník. Jako první proběhl cílem v letech 1987, 1988, 1989 a 1991, vždy v sedle s Josefem Váňou. Ten kraloval v posledních třech sezónách, a pokud by letos vyhrál znovu, Tiumen by se stal prvním koněm, kterému se podařilo vyhrát Velkou čtyřikrát za sebou.

Dokument o Váňovi natáčeli rok a půl

Štáb filmařů natáčel Váňův život rok a půl a posbíral celkem 52 hodin materiálu. Hodinu a půl dlouhý hraný dokument i proto nechtěl dnes Váňa moc komentovat. "Prožili jsme toho hodně, byly i příjemnější chvíle, než v tom filmu. Ale oni jsou profíci a proto to tak udělali," řekl Váňa.

S úsměvem se pozastavil pouze na svým slovníkem. "Já jsem s hrůzou zjistil, jak mluvím, takže slibuju, že se zkusím polepšit," komentoval žokej své časté peprné výrazy. "Naopak, to bylo ideální, jak zůstal pan Váňa bezprostřední a nic nehrál," pochvaloval si Wagner.

Film začíná dramatickým, ale zároveň velmi vtipným autentickým záznamem jeho telefonátu záchranářům, když v dubnu spadl z koně a přivodil si vážné zranění. "No jo, co máš dělat, když jsi v šoku a utekl jsi hrobníkovi z lopaty," komentoval to s úsměvem Váňa.

Reklama

Související témata: