Hlavní obsah

Běleš vybojoval na paralympiádě stříbro, Povýšil má bronz

Londýn

Čeští sportovci získali na paralympijských hrách v Londýně první medaile. Stříbro v pátek vybojoval Radim Běleš v hodu kuželkou, bronz získal plavec Jan Povýšil na kraulové padesátce.

Článek

Devětatřicetiletý Běleš získal díky hodu 26,67 metru z páté série 1004 bodů a o jediný bod předstihl Alžířana Lahuariho Bahláze. Nestačil pouze na Srba Željka Dimitrijeviče, s nímž prohrál o šest bodů.

Čtyřnásobný paralympionik Běleš, jenž je upoután na vozíku od nehody na motocyklu v 15 letech, tak vybojoval už svou třetí medaili. Před osmi lety v Aténách vyhrál hod diskem a s kuželkou byl druhý. Těsně pod stupni vítězů dnes skončil třetí muž z Pekingu Jan Vaněk, který získal 953 bodů. Hned za ním byl s 943 body Martin Zvolánek.

"Tak nervózní závody jsem dlouho nezažil, teď to ze mě ale úplně spadlo a je to parádní pocit. U nás v republice jsme tři vyrovnaní kluci, to možná nemá obdoby, největší soupeři jsou opravdu u nás. Minule jsem odcházel smutný já, dnes tu bramboru odnesl Honza (Jan Vaněk)," připomněl Běleš v tiskové zprávě své čtvrté místo z Pekingu.

Změna byla i v tom, že tentokrát byla soutěž v hodu kuželkou na programu hned na úvod paralympiády. "Já jsem tomu nevěřil, že na první atletický závod paralympiády bude plný stadion. To se nedá srovnávat ani s Čínou, ani s Aténami. Lidi povzbuzovali, skandovali, opravdu jsem si to moc užil," dodal první český medailista z Londýna.

Povýšil postoupil do finále na 50 metrů volný způsob ve třídě S4 až sedmým časem, večer si ale doplaval pro nečekaný bronz. Soupeře překvapil v první dráze. "Šel jsem z první lajny a vůbec jsem netušil, že to bude takhle skvělý," radoval se po závodě. "Já jsem tohle vůbec nečekal," dodal nadšeně.

V první dráze měl přehled o soupeřích. "Fantasticky jsme to vyladili s trenérkou, všechno si to sedlo a parádně to vyšlo. O první dráze se říká, že je to únikovka, protože na všechny vidíte, a to jsem dnes využil," uvedl Povýšil.

Pětinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek skončil na kilometru s pevným startem desátý, další český cyklista Jiří Bouška byl pátý. "Kdyby nebylo sloučení kategorií, tak bych byl opět druhý, jako v Pekingu," řekl Bouška.

Reklama