Hlavní obsah

Atletka Berná má potřetí za sebou bronz z paralympiády, ze stříbra se těší také boccisté

Londýn

Česká republika přidala na paralympijských hrách v Londýně do sbírky další dva cenné kovy. Ve vrhu koulí získala potřetí za sebou bronzovou medaili atletka Eva Berná. Ze stříbrné medaile se těší i boccisté Radek Procházka a Leoš Lacina.

Článek

Mistryně Evropy Berná zopakovala ve třídě F37 svá umístění z Atén i Pekingu poté, co dnes prohrála s dvěma Číňankami.

Šestadvacetiletá účastnice už čtvrtých paralympijských her se každým pokusem zlepšovala a třetím vrhem dosáhla hranice rovných 11 metrů. Pak už svůj výkon nevylepšila a souboj o stříbro s Sü Čchiou-pching prohrála o čtyři centimetry. Zlatou medaili získala v novém světovém rekordu 12,20 metru Mi Na.

"Jsem ohromně spokojená. Jedenáctku už jsem chtěla hodit dávno a tady na paralympiádě se mi to konečně povedlo," uvedla Berná. "Škoda, že jsem nehodila těch 11,05, abych měla stříbro," řekla šestadvacetiletá atletka, která bude startovat ještě v hodu oštěpem a diskem. Tam ale podle svých slov medailové vyhlídky nemá.

S prázdnou neodjedou  z Londýna ani Radek Procházka a Leoš Lacina. Čeští boccisté vybojovali stříbro, když ve třídě BC4 podlehli ve finále 3:5 mistrům světa Pintovi s Dos Santosem z Brazílie, na které nestačili v turnaji ani ve druhém vzájemném zápase. Oproti minulému utkání, v němž prohráli 0:9, však uhráli přijatelnější výsledek.

"Určitě mám radost, že se nám podařilo dát tam několik dobře bodujících míčů. Dokázal jsem si, že se s nimi dá hrát, dva body rozdíl je strašně málo," řekl Procházka. Ještě v poslední směně myslel na obrat. "Měli jsme poslední dva míče, bohužel Leošovi se nepovedlo přirazit červený míček."

Lacina litoval, že kvůli svému handicapu nemůže někdy zahrát hody podle svých představ. "Občas mi tam cukne zápěstí nebo prsty, ta rána pak není tak přesná. Dolehla na mě i atmosféra. Ale byla to moje první paralympiáda a hned takový úspěch," uvedl.

Česká bilance činí pět stříbrných a dvě bronzové medaile, na zlatou výprava stále čeká.

Reklama