Hlavní obsah

VIDEO: Kapitáne, kam s tou lodí? Plachetnice, která létá na vlnách stovkou!

Praha

Jeden pomalu neví, jestli jde ještě o loď, nebo spíš vznášedlo. Jisté je, že vidět trimaran Hydroptére v akci musí být nevšední zážitek. Plachetnice, která před třemi lety hnaná čistě větrem atakovala na jedné námořní míli (1852 metrů) rychlostní hranici sta kilometrů v hodině, se minulý týden proháněla po sanfranciském zálivu. A znovu padl rekord.

Rekordně rychlá jachtaVideo: Reuters

 
Článek

Hydroptére stanovila nové maximum na námořní míli v zálivu u San Franciska, v těsné blízkosti proslulého mostu Golden Gate. Na téměř dvoukilometrové trati se plachetnice, která se s rostoucí rychlostí noří z vody podobně jako populární přímořské „rakety", hnala rychlostí 69,5 km/h. Proti rekordu z roku 2009, který však stále čeká na oficiální uznání, žádná sláva, i tak se ale bylo na co dívat.

Nejrychlejší plavbu Hydroptére předvedla před třemi lety nedaleko St. Tropez a její počin tehdy znamenal historický průlom v námořní plavbě. Rychlost 95,11 km/h je totiž v námořnických jednotkách 51,36 uzlu a překročení hranice 50 uzlů na vodě je přirovnáváno k překročení rychlosti zvuku v letectví.

V San Francisku se Hydroptére, která má - na rozdíl od jiných plavidel stavěných čistě pro rekordní účely - regulérní, čistě francouzskou posádku vedenou kapitánem Alainem Thebaultem, připravuje na další rychlostní maximum. Tentokrát však na mnohem delší trase: trojúhelníku mezi San Franciskem, Los Angeles a havajským Honolulu.

Reklama