Hlavní obsah

Čtvrtá místa mě už nebaví, chci konečně z velké soutěže medaili, říká krasobruslař Březina

Čestmír FolkPrávo

Poklidný Oberstdorf vyměnil za rušné New Jersey, kde se pod vedením legendárního Ukrajince Viktora Petrenka připravuje na novou sezónu. Krasobruslař Michal Březina by v ní po čtvrtých místech rád získal na velké soutěži konečně některou z medailí.

Foto: Ivana Roháčková

Krasobruslař Michal Březina

Článek

Jak se změnil váš život po přechodu z Oberstdorfu, kde jste dřív míval tréninkovou základnu?

Nijak výrazně. Já totiž i teď trávím skoro veškerý čas na zimním stadiónu. Rozdíl je ovšem v tom, že zatímco Oberstdorf byl spíš vesnicí, teď to mám něco málo přes čtvrthodinu cesty autem do New Yorku.

Takže jste začal po večerech ve velkoměstě společensky žít?

To ne. Na to, aby mě někdo pozval třeba na nějakou společenskou akci, jsem v Americe příliš krátce. Moc kontaktů ještě nemám. Do města však občas o víkendech zavítám.

Od nového trenéra a někdejšího olympijského vítěze Petrenka jste si sliboval nový impuls. Dostal jste jej?

Věřím, že ano. Po technické stránce se příprava příliš neliší, protože Petrenko i moji předchozí kouči Starec s Fajfrem jsou odchovanci ruské krasobruslařské školy. Viktor je ovšem zhruba o dvacet let mladší, vnáší tudíž do tréninků víc energie. Navíc se pohybuje na nejvyšší úrovni už hodně dlouho. Vždyť třeba i rozhodoval mužskou soutěž na poslední olympiádě ve Vancouveru. Detailně se tedy orientuje v pravidlech a o jakékoliv nové věci se díky němu dozvím z první ruky.

Jaké výhody vám to přináší?

Pozval si třeba veškeré krasobruslařské specialisty z okolí, aby si prohlédli moji jízdu. Tvrdili, že v případě bezchybného provedení bych měl dostat body na té absolutně nejvyšší úrovni.

Petrenko vás také na trénincích známkuje?

To ne. Hodnotí mě ale procenty. Nejvíc mi jich zatím přidělil osmdesát, takže mám asi do prvního závodu sezóny, který absolvuju za tři týdny tradičně v Oberstdorfu, ještě co zlepšovat.

Je na vás trenér přísný?

V USA žije už hodně dlouho, takže z té tradiční sovětské přísnosti stihl trochu vyměknout. Nic mi ovšem neodpustí. Když se malinko opozdím na trénink, hned mi obvyklou dávku notně navýší.

Jak to vypadá s vašimi čtvernými skoky?

V mojí volné jízdě samozřejmě zůstávají. Ta se oproti minulé sezóně nemění. Na rozdíl od krátkého programu, který mám nový.

V co by měla vaše spolupráce s Petrenkem vyústit?

Doufám, že pod jeho vedením získám na evropském či světovém šampionátu konečně nějakou medaili. Čtvrtá místa mě už fakt nebaví.

Se svými bývalými trenéry jste dál v kontaktu?

Pochopitelně, voláme si. Nerozešli jsme se vůbec ve zlém. Pořád to jsou pro mě lidi, kteří se o mě šest let starali.

Reklama