Hlavní obsah

Žokej Váňa se vrátí do sedla. V sobotu se rozhodne, zda pojede Velkou pardubickou

Praha

Žokej Josef Váňa se letos poprvé představí v sedle na dráze. Osminásobný vítěz Velké pardubické pojede v sobotu v Pardubicích vítěze uplynulých tří ročníků Tiumena v rámci posledního ze čtyř kvalifikačních dostihů. Po závodu se rozhodne, zda Váňa nastoupí 13. října také do 122. ročníku Velké pardubické.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Žokej Josef Váňa před novinářskou projekcí dokumentárního filmu Váňa s podtitulem Největší závod je život sám.

Článek

"Jsem na startovce, a tím je řečeno vše. Na devadesát devět procent pojedu," potvrdil ČTK Váňa, který 20. října oslaví šedesáté narozeniny. Pro Tiumena a Váňu půjde jen o test, jako obhájci se kvalifikovat nepotřebují.

Váňa letos dosud nestartoval, protože si na konci dubna zlomil po pádu v tréninku stehenní kost a musel na operaci. Rychle se ale zotavil a už dávno jezdí na koních v přípravě. Sobotní závod pro něj bude ostrý test, jak na tom je. "Doufám, že jsem v pohodě a dostih zvládnu. Kdybych si to nemyslel, tak na to nelezu," řekl.

Sobota rozhodne

Po sobotě se uvidí, zda Váňa zaútočí na deváté vítězství ve Velké pardubické a čtvrté v řadě v sedle Tiumena. "Po tomhle dostihu se rozhodne," konstatoval Váňa.

Hnědák Tiumen vypadá podle Váni dobře. "Může být hodně vpředu, ale vyhrát nemusí. Bude tam hodně koní, kteří jsou rozběhaní. Aby toho na něj ze začátku nebylo moc, nepůjdeme za hranice možností," plánoval Váňa. Sobotní dostih na 5800 metrů má běžet čtrnáct koní včetně třeba Valldemosa, loni třetího z Velké pardubické.

I pro Tiumena bude závod prvním letošním startem. Před rokem se představili Tiumen s Váňou již v třetím kvalifikačním dostihu v půlce srpna a vyhráli. Plán byl letos stejný, ale Váňa udělal chybu v tréninku, Tiumena unavil a start odložil.

Reklama

Související témata: