Hlavní obsah

VIDEO: Dřevorubec Komárek nejlepší Evropan, MS vyhrála legenda Wynyard

Lillehammer/Praha

Další parádní výkon předvedl český sportovní dřevorubec Martin Komárek. Na světovém šampionátu v norském Lillehammeru skončil na druhém místě. Závod opanovala žijící ikona dřevorubeckého sportu Jason Wynyard z Nového Zélandu, třetí byl jeho krajan Laurence O’Toole. Novozélanďané vyhráli i soutěž týmů.

Mistrovství světa v dřevorubeckém sportuVideo: STIHL-Timbersports

 
Článek

Do kvalifikace vstupovalo čtyřiadvacet mistrů svých zemí a do samotného závodu postoupilo dvanáct nejlepších borců. Účastníci závodí v šesti různých disciplínách, vítězem se stane nejvšestrannější z nich.

Tři z disciplín se plní pomocí sekyry. Jsou to Springboard (přesekávání kmene z prkna ve výšce), Standing Chop (přesekávání stojícího kmene) a Underhand Chop (přesekávání ležícího kmene). Ve dvou závodníci užívají motorové pily. V disciplíně Stock Saw (řezání klasickou motorovou pilou) a Hot Saw (řezání motorovou pilou s extrémně silným motorem) a jednou dřevorubci používají obří ruční pilu v disciplíně zvané Single Buck.

Závod jednoznačně opanoval Wynyard, který vyhrál tři z šesti disciplín. „Mám ohromnou radost. Byl to úžasný závod a tleskám všem zúčastněným. Předvedené výkony byly neuvěřitelně kvalitní. Chlapci na mě vytvořili velmi silný tlak, takže jsem musel předvést své naprosté maximum," prohlásil Novozélanďan v dějišti zimních olympijských her z roku 1994.

Komárek druhým místem potvrdil pozici špičkového závodníka a stal se také nejlepším evropským závodníkem. „Jsem velmi šťastný, že jsem uspěl mezi nejlepšími světovými dřevorubci. Byl to nesmírně náročný závod, který mě vyhecoval k opravdu vynikajícím výkonům. Zároveň jsem měl i trochu štěstí, že se mi podařilo předvést tak kvalitní výkony," prohlásil český reprezentant.

Týmovou soutěž ovládli Novozélanďané, stříbro vybojovali reprezentanti Spojených států a třetí skončili Australané. Nejlepším evropským celkem byli na čtvrtém místě Švýcaři. Česká reprezentace ve složení M. Komárek, J. Wawrů, J. Svoboda a J. Kamír předvedla v kvalifikaci pátý nejlepší výkon, avšak po následné patnáctivteřinové penalizaci se posunula na desáté místo.

Reklama