Hlavní obsah

Hradilek se proměnil v lovce, pak sedl do deblkanoe. Pomýšlí totiž i na dvě medaile

Kladno

Doma je v divokých peřejích, ale Vavřinec Hradilek se nebojí žádné nové zkušenosti. Stříbrný kajakář z londýnské olympiády už si po návratu z her vyzkoušel závod extrémních štafet Dolomitenmann, paragliding i létání ve Skydive Areně, v pátek na kladenském Sletišti přidal i atletickou premiéru.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vavřinec Hradilek v Kladně předvedl, že si rozumí i s kopím.

Článek

Pětadvacetiletý slalomář s nadšením přijal nabídku zúčastnit se jako host tradičních novinářských závodů v desetiboji. Prokázal, že je všestranným sportovcem, a přitom se náramně bavil. Například na překážkách se zhruba v polovině trati rozesmál vlastní technice a úsměv mu vydržel až do cíle, při výšce zase ohromil specifickou technikou – přes laťku se vrhal střemhlav kotoulem plavmo.

Jágr místo patnáctistovky

„Klasicky mi to nešlo, tak jsem musel něco vymyslet,“ krčil rameny. Parakotoulem se kajakář měřící 168 cm dostal až přes 145 centimetrů. „Tohle pro mě byla nejtěžší disciplína,“ ujišťoval. Jen závěrečnou patnáctistovku si odpustil. Ne snad že by se bál. „Na rozdíl od těch technických disciplín mám s běháním aspoň z tréninku zkušenost, ale jsem pozvaný na hokej a chci vidět Jágra,“ omlouval se, než odběhl o pár stovek metrů dál na zimní stadión.

Svoji desetibojařskou premiéru okořenil ještě jednou disciplínou. V rámci vyvrcholení třetího ročníku úspěšného projektu Atletika pro děti totiž spolu s oštěpařskými specialisty Vítězslavem Veselým a Barborou Špotákovou i dalšími olympijskými vítězi Mirkou Knapkovou a Davidem Svobodou exhibičně házel středověkým kopím na mamuta, tedy přesněji na terč umístěný na otepích slámy. A byl nejlepší! „Asi je ve mně kus pravěku,“ smál se „lovec“ Hradilek.

Britové jdou příkladem

O víkendu se pak vrátil ke svému hlavnímu sportu, jenže místo kajaku usedl ve Veltrusech do deblkanoe. Ne se Stanislavem Ježkem, s nímž nečekaně postoupil do olympijského semifinále, ale se synem svého kouče Martinem Říhou.

„Chtěli jsme si vyjet body, abychom mohli příští rok závodit. Přece jen na olympiádě Britové ukázali, že získat medaili z obou disciplín je reálné, tak chceme zkusit, jestli to jde,“ naznačil Hradilek, že v Riu se nemusí zastavit u jednoho cenného kovu.

V neděli večer pak už zase sledoval Jágra a spol., na Spartě předával ceny nejlepším hráčům zápasu.

Reklama

Související témata: