Hlavní obsah

Zdravý Verner se chce vrátit do krasobruslařské špičky

Konečně je bez potíží a po roce, kdy se potýkal se zdravotními problémy, pomýšlí na návrat mezi krasobruslařskou elitu. Evropského šampióna z roku 2008 Tomáše Vernera přestala bolet záda a pro letošní sezónu si dal jen jeden cíl: návrat na stupně vítězů.

Foto: Sport Invest

Tomáš Verner

Článek

"Poslední tři čtyři měsíce jsem zdravý, z toho mám největší radost, a proto jsem i celkově spokojený," řekl šestadvacetiletý Verner.

Momentálně už má za sebou dva závody - v Oberstdorfu a v Bratislavě. "Vstup do sezóny byl vlažný. Nemám z toho dobrý ani špatný pocit. Není to katastrofa, abych musel pro sezónu něco měnit," uvedl rodák z Písku, který byl v Německu šestý a na Slovensku třetí. Nyní už opět trénuje v Torontu a příští týden jej čeká první velký test - Americká brusle, úvodní závod seriálu Grand Prix.

Svěřenec amerického trenéra Roberta Emersona udělal po loňské nepříliš vydařené sezóně řadu změn. Nadále se připravuje v Kanadě, ale jeho trenérská skupina se značně rozrostla. Nově spolupracuje se specialisty na techniku, skokovou techniku, na kondici, na piruety, na skluz nebo s fyzioterapeutem.

Chce ukázat něco jiného

"Mám kolem sebe výborný tým lidí, kteří pracují na tom, aby moje bruslení bylo zpět komplexní, a hlavně pracujeme na tom, abych mohl přinášet něco nového na led. Abych se neopakoval a přinesl divákům něco, co se jim bude líbit," uvedl Verner.

Ohlas fanoušků je pro něj stejně důležitý jako výsledky, možná ještě důležitější. "Dělám sport spojený s uměním, a to by mělo působit na lidi na tribunách," vysvětlil.

Početný realizační tým je ale i finančně náročný. "Není to levné, ale já ty lidi potřebuju. Pro mě je výhodnější platit si trenérku na kondiční přípravu, která mě kontroluje, než platit doktory. Snažím se například předejít problémům, které jsem měl v minulé sezóně," uvedl Verner.

"Raději platit trenérku, než doktory"

Pochvaloval si, že i přes nepříliš dobré výsledky jej nadále podporuje agentura Sport Invest. "Sponzorů je méně, ale nejsem naivní. Peníze se rozdávají za výkony, a ty loni nebyly. Nedá se žít z toho, že jsem byl v roce 2008 mistr Evropy," řekl. I proto si část financuje sám. "Investuju do své budoucnosti," uvedl Verner.

Do nové sezóny vstoupil s novým krátkým programem a pozměněnou volnou jízdou. "Změnil jsem první dvě minuty. Nechtěl jsem ji měnit celou, protože loni jsem ji moc neukázal. Byl jsem více zraněný a nemocný. Teď se chci držet plánu závodit a být zdravý. Uvidíme, jak to půjde," podotkl Verner.

O konkrétních cílech pro sezónu ale mluvit nechce. "Je to ale celkem jednoduché. V Grand Prix nejde ani o účast ve finále, ale mít medaile. Zásadním podnikem pak bude mistrovství České republiky, kde se chci předvést. A určující závod pro celou sezónu bude mistrovství Evropy, od kterého se bude vše odvíjet. Chci se vrátit tam, kde mi stabilní výkon zajišťoval, že jsem patřil k nejlepším na světě," uvedl Verner.

Reklama