Hlavní obsah

Nevidím žádnou naši chybu. Tiumen ještě může vyhrát, říká rozmrzelý Váňa

Pardubice

Jiní by nad třetím místem jásali, Josef Váňa po 122. ročníku Velké pardubické, rozmrzele opouštěl dráhu, aby se příští rok nejspíše vrátil, i když se vyjadřoval neurčitě. Zároveň nezapomněl pochválit vítěze Jana Faltejska v sedle Orphee Des Blins.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Josef Váňa nezatracuje svou účast v příštím roce

Článek

„Chtěl jsem vyhrát, pro mě je to prohra," říkal Váňa, který za týden oslaví šedesátiny. Kdyby vyhrál, stal by se nejstarším vítězem proslulého dostihu, s Tiumenem mohl vyhrát počtvrté v řadě, sám už podeváté celkem, mohl navýšit další rekordy. „Nevidím nikde v dostihu nějakou chybu, přesto to nevyšlo, připravili se líp," pravil Váňa na adresu vítězné Orphee Des Blins s žokejem Janem Faltejskem, kteří svým vítězstvím poměrně zaskočili. „Jo, dobrá kobylka, ale před závodem bych vsadil na jiné," přiznával matador.

Dlouho na trati cítil, že šance na triumf žije. „Když jsem skákal Havlák na své standardní pozici (v dohledu za čelem), tak jsem si myslel, že ta kobylka musí zdechnout, že nevydrží tempo, že ji někde doženu, ale bohužel se to nestalo. Tak jim musím jen pogratulovat," pokračoval Váňa s tím, že při svém 26. startu v dostihu se pořádně ani nezadýchal.

Vedoucí klisna byla daleko před ním, nijak intenzivně Váňa nestíhal ani druhého Ronina s žokejem Kouskem. Něco ztratil i ve chvíli, kdy před část koní spadl kus plastové bariéry. „Někdo to trefil a rozstřelil," líčil situaci, po níž se musel vyhýbat nečekané překážce. „Jirku Kouska bych třeba dohnal, už jsem to ale vzdal kvůli té kobyle, která byla tak daleko, že se o prvním místě nedalo uvažovat. Tiumena mám tak rád, že ho nezmlátím a nezabiju, abych byl druhý ve Velké," uvedl Váňa.

Váňa o Tiumena nepřijde

„S  Tiumenem jel letos jen dva dostihy, vařili z vody, ale odvedli velký výkon, nevidím důvod, proč bych s nimi nepočítal i za rok jako se společnou dvojicí," říkal Tiumenův majitel Ivo Köhler. „To je možné, ať počítá, s čím chce. Ale pokud nebudu mít pulz v klidu, aspoň jako letos, tak se na to určitě vykašlu," podotkl Váňa obdobně jako každý rok. Co ta slova vskutku znamenají? Že příště na 99 procent zase pojede? „To neznamená nic. Nevím. Už mám šedesát let. Já teď nevím, hotovka. Nechme to otevřené," reagoval. „Teď si potřebuju odpočinout, někde se pořádně prohřát, abych přežil zimu, protože zima je tu krutá. Rád bych jel někam do tepla, ale aby na to bylo, když jsme tentokrát nevyhráli," zavtipkoval.

Jedenáctiletý Tiumen má podle Váni pořád šanci, že vyhraje příští rok, čímž by vyrovnal bilanci Železníka, jediného koně s čtyřmi výhrami ve Velké pardubické. „Vždyť Železník taky vyhrál i ve třinácti," dodal Váňa.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články